Торта с кафе и маскарпоне

Това не е десерт, а съвършенство
Източник: Бон Апети
Дата: 27.09.2019
Торта с кафе и маскарпоне
 
Необходими продукти:
за блата:
2 яйца
60 г захар
50 г брашно
10 г какао
1 щипка сол
краве масло за намазване

за крема с маскарпоне:
250 г сирене „Маскарпоне”
180 мл животинска сметана
4 жълтъка
90 г захар
2 с. л. желатин
60 мл вода

за крема с кафе:
100 мл прясно мляко
100 мл животинска сметана
60 г захар
1 яйце
10 г инстантно кафе
1 с. л. желатин


Начин на приготвяне:
1
Торта с кафе и маскарпоне

Брашното и какаото за блата се смесват. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с половината захар до побеляване, с миксер.

 


2
Торта с кафе и маскарпоне 2

Белтъците се разбиват със солта и останалата захар на сняг. Смесват се с жълтъците и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула. Добавя се брашнената смес и пак се разбърква внимателно.

 


3
Торта с кафе и маскарпоне 3

Стените на форма за кейк с диаметър 26 см, с махащо се дъно, се намазват с масло, на дъното се поставя пергаментова хартия, и в нея се изсипва сместа за блата. Пече се за 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. После се оставя да се охлади.

 

 


4
Торта с кафе и маскарпоне 4

Жълтъците за крема с маскарпоне се смесват с 40 мл вода и захарта. Готвят се на водна баня, докато сместа стигне температура 80 градуса. Желатинът се смесва с 20 мл вода и се оставя да набъбне. Разтваря се на водна баня или в микровълнова за не повече от 20 секунди на ниска мощност и се добавя към сместа с жълтъци, като се бърка. Оставя се да се охлади.

 


5
Торта с кафе и маскарпоне 5

Към охладените жълтъци се прибавя разбитото маскарпоне (на стайна температура). Разбърква се до хомогенизиране. Сметаната се разбива (да стане леко пухкава) и се добавя към сместа.

 


6
Торта с кафе и маскарпоне 6

Сместа се изсипва върху блата и се оставя да стегне за около 1 час в хладилник.


7
Торта с кафе и маскарпоне 7

Яйцето за крема с кафе се разделя на белтък и жълтък. В касерола се сипва млякото и към него се добавя кафето. Кипва се и се бърка, докато се разтвори кафето.  Жълтъкът се разбива с 30 г от захарта до побеляване и към тях се налива млякото на тънка струйка, като се бърка с телена бъркалка. Сместа се сипва в касеролата, готви се докато сместа се загрее до 85 градуса. Желатинът се накисва в 1 с. л. вода да набъбне и след това се разтваря на водна баня. Добавя се към млечната смес на тънка струйка. Оставя се да се охлади.

 

 


8
Торта с кафе и маскарпоне 8

Сметаната се разбива (леко) и се прибавя към млечната смес. Белтъкът се разбива леко с миксер, прибавя се останалата захар и се разбива на сняг. Смесва се с останалите продукти за крема с кафе.

 


9
Торта с кафе и маскарпоне 9

Изсипва се върху охладеният крем с маскарпоне. Тортата се оставя да се охлади за 1 час и 30 минути.

 


10
Торта с кафе и маскарпоне 10

След това се изважда от формата и стените се заглаждат с помощта на шпатула, потопена в гореща вода (така желатинът се отпуска и заглаждането става по-лесно).

 

 


11
Торта с кафе и маскарпоне 11

Нарязва се с нож, потопен в гореща вода.


Подобни рецепти:
Коментари (39)
39.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2021
Направата е пипкава, но ако обичате да се занимавате, ще си доставите голямо удоволствие, докато я приготвяте. При мен се объркаха няколко неща, но не са от голямо значение. Понеже втората компонента (крема с маскарпоне) стана по рядък, поради моя грешка, когато го сложих върху блата, се разтече и една голяма част от него замина под блата - стана интересно, вместо да е в средата, на места се вижда отдолу, а блатът се оказа по средата :). Харесва ми, че е лека, няма много захар, която и без това замених с агаве. Препоръчвам за хора на диета, които могат да хапнат една дванайсета от нея за един ден и да получат кефа, но не и прекомерните калории.
38.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2017
Превъзходна торта. Малко й дадох тласък с портокалов аромат в маскарпонето, което чудесно се съчета с финалния завършек на кафе. Благодаря за прекрасната рецепта!
37.
Изпрати
лично съобщение

21.03.2016
Цветина, единствената причина, за която се сещаме, е размерът на тавата, в която си изпекла блата. Ние използвахме форма с диаметър от 26 см (както е посочено в рецептата). Блатът не трябва да става прекалено дебел, тъй като идеята е, и трите пласта да са равнопоставени и да се усещат еднакво в тортата.
36.
Изпрати
лично съобщение

05.03.2016
Благодаря, стана много вкусна, единствено мисля, че блатът ми се получи твърде тънък. Имате ли някакви предположения защо? Ще съм благодарна на съвет, защото определено пак ще я направя! :)
35.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2016
Цветина, препоръчваме да бъркаш, докато сместа се сгъсти, като сместа не трябва да е прекалено гореща.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
r_stamov се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Гъбена супа с картофи и праз
Бон Апети коментира рецептата Овчарски пай
Офи коментира рецептата Бухти „Сърце“
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: