Торта с кафе и маскарпоне

Това не е десерт, а съвършенство
Източник: Бон Апети
Дата: 27.09.2019
Торта с кафе и маскарпоне
 
Необходими продукти:
за блата:
2 яйца
60 г захар
50 г брашно
10 г какао
1 щипка сол
краве масло за намазване

за крема с маскарпоне:
250 г сирене „Маскарпоне”
180 мл животинска сметана
4 жълтъка
90 г захар
2 с. л. желатин
60 мл вода

за крема с кафе:
100 мл прясно мляко
100 мл животинска сметана
60 г захар
1 яйце
10 г инстантно кафе
1 с. л. желатин



Начин на приготвяне:
1
Торта с кафе и маскарпоне

Брашното и какаото за блата се смесват. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с половината захар до побеляване, с миксер.

 


2
Торта с кафе и маскарпоне 2

Белтъците се разбиват със солта и останалата захар на сняг. Смесват се с жълтъците и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула. Добавя се брашнената смес и пак се разбърква внимателно.

 


3
Торта с кафе и маскарпоне 3

Стените на форма за кейк с диаметър 26 см, с махащо се дъно, се намазват с масло, на дъното се поставя пергаментова хартия, и в нея се изсипва сместа за блата. Пече се за 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. После се оставя да се охлади.

 

 


4
Торта с кафе и маскарпоне 4

Жълтъците за крема с маскарпоне се смесват с 40 мл вода и захарта. Готвят се на водна баня, докато сместа стигне температура 80 градуса. Желатинът се смесва с 20 мл вода и се оставя да набъбне. Разтваря се на водна баня или в микровълнова за не повече от 20 секунди на ниска мощност и се добавя към сместа с жълтъци, като се бърка. Оставя се да се охлади.

 


5
Торта с кафе и маскарпоне 5

Към охладените жълтъци се прибавя разбитото маскарпоне (на стайна температура). Разбърква се до хомогенизиране. Сметаната се разбива (да стане леко пухкава) и се добавя към сместа.

 


6
Торта с кафе и маскарпоне 6

Сместа се изсипва върху блата и се оставя да стегне за около 1 час в хладилник.


7
Торта с кафе и маскарпоне 7

Яйцето за крема с кафе се разделя на белтък и жълтък. В касерола се сипва млякото и към него се добавя кафето. Кипва се и се бърка, докато се разтвори кафето.  Жълтъкът се разбива с 30 г от захарта до побеляване и към тях се налива млякото на тънка струйка, като се бърка с телена бъркалка. Сместа се сипва в касеролата, готви се докато сместа се загрее до 85 градуса. Желатинът се накисва в 1 с. л. вода да набъбне и след това се разтваря на водна баня. Добавя се към млечната смес на тънка струйка. Оставя се да се охлади.

 

 


8
Торта с кафе и маскарпоне 8

Сметаната се разбива (леко) и се прибавя към млечната смес. Белтъкът се разбива леко с миксер, прибавя се останалата захар и се разбива на сняг. Смесва се с останалите продукти за крема с кафе.

 


9
Торта с кафе и маскарпоне 9

Изсипва се върху охладеният крем с маскарпоне. Тортата се оставя да се охлади за 1 час и 30 минути.

 


10
Торта с кафе и маскарпоне 10

След това се изважда от формата и стените се заглаждат с помощта на шпатула, потопена в гореща вода (така желатинът се отпуска и заглаждането става по-лесно).

 

 


11
Торта с кафе и маскарпоне 11

Нарязва се с нож, потопен в гореща вода.


Подобни рецепти:
Коментари (42)
42.
Изпрати
лично съобщение

24.06.2022
Здравейте, Павлина! Това е обикновената течна сметана за готвене. Изписване изрично животинска само за да подчертаем, че става въпрос за истинска млечна сметана, а не за растителна сметана. И винаги търсим по-висок процент масленост. Поздрави от нас!
41.
Изпрати
лично съобщение

23.06.2022
Здравейте, какво се има предвид под "животинска сметана" - сладкаркската за разбиване, в която има захар, или обикновената течна сметана за готвене?
40.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2022
Тортата стана уникална и на визия и на вкус.
39.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2021
Направата е пипкава, но ако обичате да се занимавате, ще си доставите голямо удоволствие, докато я приготвяте. При мен се объркаха няколко неща, но не са от голямо значение. Понеже втората компонента (крема с маскарпоне) стана по рядък, поради моя грешка, когато го сложих върху блата, се разтече и една голяма част от него замина под блата - стана интересно, вместо да е в средата, на места се вижда отдолу, а блатът се оказа по средата :). Харесва ми, че е лека, няма много захар, която и без това замених с агаве. Препоръчвам за хора на диета, които могат да хапнат една дванайсета от нея за един ден и да получат кефа, но не и прекомерните калории.
38.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2017
Превъзходна торта. Малко й дадох тласък с портокалов аромат в маскарпонето, което чудесно се съчета с финалния завършек на кафе. Благодаря за прекрасната рецепта!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


241 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: