Лечебните свойства на пилешката супа



0
1084

Захладнее ли навън, първата промяна, която правим в кухнята, е смяна на таратора с пилешка супа. И няма как да е иначе, топлата супа сгрява не само тялото, но и душата отвътре. Всеки от нас има спомен от любимата пилешка супа на мама, най-вкусната на света.

Знаем, че много от вас, също като нас, хапват тази супа и когато са болни. Факт е, че само една купичка топла пилешка супа веднага кара организма да се чувства по-добре. Но на какво се дължи това и как да го обясним?

Внушение ли е или пилешката супа действително има лечебни свойства?

Не е рядкост добрите лекари да препоръчват, вместо да пиете разни прахчета при първите симптоми на настинка, да изядете една истинска, вкусна, домашна, току-що сготвена пилешка супа. Прави чудеса. Израелски лекари дори предложили на правителството да я включи в списъка на жизненонеобходимите лекарства. Чували сме да я наричат и „еврейския пеницилин”.

Защо лекува пилешката супа?

Когато вирусите попаднат в горните дихателни пътища, белите кръвни телца тръгват натам, за да се борят със заразата. Натрупването на бели кръвни телца води до увеличаване обема на лигавицата, започваме да подсмърчаме и кашляме.

Какво прави пилешката супа? Намалява ентусиазма на белите кръвни телца, в резултат на което симптомите на настинката намаляват.

Второто нещо, което постига, е, че вкарва течности в организма ви. А при кашлица, хрема и температура организмът се нуждае действително от много течности.

И не на последно място: японски учени са доказали, че смъква кръвното налягане. Как им е хрумнало да изследват това? Ами по принцип в ориенталските страни е традиция, когато някой има проблеми с кръвното или пък е преживял инсулт, да му се препоръчва пилешката супа. И учените са решили да видят защо е така. Установили са, че ефектът се дължи на една субстанция, наречена колаген хидролизат. Тя смъква кръвното. 

Според старите традиции пилешката супа не е за бързащи хора

  • Бульонът се готви бавно, на тих огън, в продължение на часове. И от него се прави самата супа.
  • Пилето не трябва да е хранено с антибиотици, внимавайте какво купувате.
  • Варите го заедно с целина, моркови, праз лук и разни аромати.
  • След дългата топлинна обработка зеленчуците не стават за нищо, така че прецеждате бульона и нарязвате втора доза зеленчуци, за супата.
  • Добрата новина е, че бульонът можете да замразите. Издържа половин година във фризера.

А тук сме подбрали 6 идеи за пилешки супа, сред които ще срещнете и някои по-екзотични, но също толкова вкусни и полезни.

Открийте коя е вашата. Пишете ни в коментар, коя ви е допаднала най-много, споделете я с приятели. Можем заедно да направим класация за най-вкусната пилешка супа.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: