Лимон или трева?


0
9645

Тя е сред любимите подправки на мнозина, защото придава свеж вкус и аромат на ястията, без да киселее, подобно на своя цитрусов адаш. Лимоновата трева (или цимбопогон, както още я наричат) е многогодишно тревисто растение, което дължи името си на своя незаменим лимонов аромат. 

Може да се намери на големите зеленчукови борси и пазари,
както и в някои вериги супермаркети. Цената за 1 кг е сравнително висока, но принципно не е необходимо чак такова количество, тъй като само 1 стрък обикновено е достатъчен за около 8 порции. 

Добър кулинарен заместител на лимоновата трева
е лимоновата кора, но при нея е препоръчително, да се внимава с количеството – около 1 ч. л. настъргана лимонова кора замества 1 стрък прясна лимонова трева. В магазините за екзотични подправки и големите вериги супермаркети се предлага и готова паста с лимонова трева, която трябва да се използва пестеливо (или разредена с малко вода), защото е много силна, а в комбинация с джинджифил става и доста пикантна.


Много популярна е предимно в азиатската кухня
– особено в тайландската, камбоджанската и виетнамската кухня. В Тайланд тя е задължителна за традиционната супа от морски продукти, както и за оригиналната рецепта за шишчета от пилешко, в която по-едрите стъбла на лимоновата трева се използват за шишове. В Малайзия я съчетават с кокосов орех, чесън, чили и синап. Добавят я и в ястията с морски дарове, телешко или агнешко. В Индонезия задължително присъства в сосовете и маринатите за сатай – месни или рибни шишове.

Може да се консумира
както в суров вид като подправка за салати, така и в готвени ястия. Може да се суши и да се смила на прах или да се използва прясна. Лимоновата трева е и задължителна съставка в къри пастите, а суха (на прах) е чудесна за ароматизиране на напитки. Най-често се използва за чай, добавя се в супи и яхнии, с нея се овкусяват птиче месо, риба, раци, миди и други морски дарове. 


Екстрактът или маслото от лимонова трева
стимулира кръвообращението и оросяването на крайниците, препоръчва се за борба със стреса, целулита, инфекциите и гъбичките по ноктите.

Израелски учени са стигнали до извода,
че в лабораторни условия лимоновата киселина в подправката убива раковите клетки, без да нанася вреда на здравите клетки. За сензационното откритие за първи път се съобщава в научно списание, посветено на алтернативни методи на лечение. Основната съставка, която придава аромат на лимон в подправката – цитралът – е изследван много внимателно в продължение на няколко години, като е наблюдавано влиянието му както върху ракови, така и върху здрави клетки и е било доказано, че именно той кара раковите клетки буквално да се самоунищожават, без да вреди на здравите.

Лечебните свойства на лимоновата трева
са познати още от древността. Чаша топъл чай от лимонова трева е много добро антиоксидантно, антисептично и дори обезболяващо средство, което често се използва и за борба с депресията.

Pinterest
Коментари (0)



Svetoslava Mechkova се регистрира в сайта.
Евгения Михайлова се регистрира в сайта.
nellyan коментира рецептата Мусака от тиквички с кайма
nellyan коментира рецептата Тиква с ябълки на фурна
Mariyana Petrova коментира рецептата Каша от гъби
Ralica Yordanova коментира рецептата Торта „Павлова“
Бен коментира рецептата Панакота с круши и кафе
Милена коментира рецептата Хлебчета с чесново масло
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта