На пръв поглед темата изглежда лесна. Всеки има известен опит с добавянето на алкохол в прочутия винен кебап или пък сам е забърквал някакви „пияни“ пържоли. Някои дори са се пробвали да фламбират ястието си пред очите на възторжена публика. Използването на алкохолни напитки в ястията обаче е нож с две остриета, ако не познаваш философията и тънкостите на този деликатен раздел от кулинарията.
Първото, което трябва да знаете, когато решите да сготвите нещо с алкохол, е, че напитките имат аромат и той не трябва да се бие с този на храната. Много храни отприщват своите аромати и специфични вкусове само когато бъдат сготвени с алкохол. Обикновено той се изпарява по време на термична обработка. Точно какво количество от него ще остане в ястието, зависи от начина и продължителността на готвене. Забравете за клишето „вино за готвене“, което не се отличава с кой знае какви качества. Колкото по-ароматно е виното, с което готвите, толкова по-вкусно ще бъде ястието.
На практика
• За по-мек аромат добавете виното в началото на готвенето.
• За по-ясно изразен аромат на виното намалете количеството му, като го загреете в открит съд (една чаша вино се редуцира до половин чаша за 5 минути). Прибавете и разбъркайте редуцираното вино към ястието в самия край на готвенето.
• Добавете вино в тигана с мазнината от пърженото месо за приготвяне на бърз сос.
• Виното трябва да се добавя преди млякото, сметаната, яйцата, за да се избегне пресичане.
• Запържете месото, преди да прибавите виното.
• Никога не използвайте развалено и вкиснато вино.
• Съхранявайте виното в хладилник, след като бутилката вече е отворена.
• Препоръчителни съотношения на виното:
супи – 2 с. л. на чаша
сосове – 1 с. л. на чаша
задушено и месо – 1/2 чаша на кг
И не забравяйте, че дори и да сте готвили с вино, това не означава, че трябва да се лишите от него щом седнете на трапезата.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...