Месото обича вино


0
62223

На пръв поглед темата изглежда лесна. Всеки има известен опит с добавянето на алкохол в прочутия винен кебап или пък сам е забърквал някакви „пияни“ пържоли. Някои дори са се пробвали да фламбират ястието си пред очите на възторжена публика. Използването на алкохолни напитки в ястията обаче е нож с две остриета, ако не познаваш философията и тънкостите на този деликатен раздел от кулинарията.


Първото, което трябва да знаете, когато решите да сготвите нещо с алкохол, е, че напитките имат аромат и той не трябва да се бие с този на храната. Много храни отприщват своите аромати и специфични вкусове само когато бъдат сготвени с алкохол. Обикновено той се изпарява по време на термична обработка. Точно какво количество от него ще остане в ястието, зависи от начина и продължителността на готвене. Забравете за клишето „вино за готвене“, което не се отличава с кой знае какви качества. Колкото по-ароматно е виното, с което готвите, толкова по-вкусно ще бъде ястието.

На практика


•    За по-мек аромат добавете виното в началото на готвенето.
•    За по-ясно изразен аромат на виното намалете количеството му, като го загреете в открит съд (една чаша вино се редуцира до половин чаша за 5 минути). Прибавете и разбъркайте редуцираното вино към ястието в самия край на готвенето.
•    Добавете вино в тигана с мазнината от пърженото месо за приготвяне на бърз сос.
•    Виното трябва да се добавя преди млякото, сметаната, яйцата, за да се избегне пресичане.
•    Запържете месото, преди да прибавите виното.
•    Никога не използвайте развалено и вкиснато вино.
•    Съхранявайте виното в хладилник, след като бутилката вече е отворена.
•    Препоръчителни съотношения на виното:

супи – 2 с. л. на чаша
сосове – 1 с. л. на чаша
задушено и месо – 1/2 чаша на кг

И не забравяйте, че дори и да сте готвили с вино, това не означава, че трябва да се лишите от него щом седнете на трапезата.

 

Pinterest
Коментари (0)



Inna Veselinova коментира рецептата Пияни пилешки дробчета
Silv коментира рецептата Лятна торта
Silv се регистрира в сайта.
Диана коментира рецептата Боровинков пай
Лили Стоянова коментира рецептата Рататуй
Мария Станчева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта