Минути на еуфория с чийзкейка0
75638

Как да направим образцов чийзкейк

Най-важното, което трябва да помните, когато започнете отговорната задача по приготвяне на чийзкейк, е да подберете внимателно продуктите. Те задължително трябва да са пресни. Препоръчително е да използвате големи яйца и пълномаслена извара или кремообразно сирене, защото чийзкейкът, приготвен с обезмаслените им варианти, става мек, блед и с леко гумена вътрешност. За предпочитане е сметаната да бъде пълномаслена и пастьоризирана.
Преди да пристъпите към каквото и да е действие, уверете се, че всички продукти са със стайна температура. Това важи с особена сила за изварата или кремообразното сирене. Ако са прекалено студени, няма да може да се разбие достатъчно добре, независимо колко време сте работили с миксера, и в резултат чийзкейкът ще стане безформен.
Идеалният начин за печене на чийзкейк е на водна баня. Така ястието остава изолирано от пряката изсушаваща топлина на фурната. На финала десертът е с кремообразна, богата и гладка структура, близка до тази на яйчен крем.
Тестената кора на чийзкейка е важна, но позволява да развихрите фантазията си. Можете спокойно да използвате всякакъв вид бисквити – стига да са ронливи. Ако искате да постигнете по-отчетлив аромат, използвайте джинджифилови бисквити. Вкусът им е подходящ за чийзкейк с тиква.
Не се стеснявайте да проявите творчество. За чийзкейк от шоколад, бял шоколад или с вкус и украса от малини, череши или портокал спокойно можете да използвате подложка от шоколадови вафли.
Кората ще стане по-сочна и сладка, ако вместо бяла използвате кафява захар. Само помнете, че тези видове чийзкейк се развалят по-бързо.
Ако ви се яде плодов чийзкейк, съветваме ви да използвате плодовете като декорация върху готовия десерт. Защото, ако ги сложите в сместа от извара или кремообразно сирене, рискувате те да се разградят в нея, оставяйки крайно бегли следи от себе си. Плодове като манго, папая или ананас, които съдържат активни ензими, разграждащи протеините, не трябва да се употребяват в сурово състояние, а само след като са преминали през термична обработка.

• При разбиването внимавайте да не се престараете. Ако процесът е излишно дълъг, в сместа ще влезе въздух, който при печенето ще причини образуване на пукнатини по повърхността на сладкиша.
• При възможност използвайте за печенето тава с подвижни страни. За да предотвратите изтичане на смес във фурната, поставете тавата върху лист намаслена хартия за печене.
• Чийзкейк се пече върху скара, която е поставена в средата на фурната.
• Яйцата са основен продукт в рецептата, затова десертът трябва да се пече на ниска температура.
• Ако искате при поднасянето си чийзкейкът да има блестяща повърхност, намажете го с разбит белтък.
• По време на печенето се въздържайте от проява на неутолимо любопитство, изразяващо се в отваряне на вратата на фурната, за да „хвърлите едно око”. Тази намеса може да причини напукване на повърхността на чийзкейка или дори до цялостното му разпадане тъкмо когато сте поканили шефа на вечеря. Проявете търпение и изчакайте 30–40 минути.
• Внимавайте да не препечете чийзкейка. Идеално опеченият десерт е с бухнали страни, а при разклащане в центъра му се забелязва тресящо се кръгче, което има диаметър около 2–3 см.
• Освен ако рецептата не ви съветва изрично да постъпите другояче, когато намерите чийзкейка за готов, изключете фурната, оставете вратичката полуотворена и изчакайте поне 30 минути или докато центърът на десерта се втвърди.
• Извадете от фурната и внимателно отлепете краищата на десерта от тавата с остър нож или шпатула. Впоследствие това ще ви помогне да извадите по-лесно чийзкейка от съда.
• Най-добре е да извадите чийзкейка от тавата, след като е изстинал напълно, за предпочитане след като е престоял 1 нощ.
• Препоръчваме да гарнирате повърхността най-много 2 часа преди поднасянето на масата. При оптималния вариант украсяването може да стане непосредствено преди това.
• Десертът е най-вкусен, когато е със стайна температура.
• Чийзкейкът може да издържи в хладилник най-много 4 дни. Трябва да се съхранява в кутия с плътно прилепващ капак.
• Чийзкейковете без топинги могат да се изкарат замразени до 2 месеца.

Как да поправим следите от грешките си

Чийзкейкът е известен с капризното си поведение. Дори да спазвате рецептата с хронометър и аптекарска везна, нямате гаранции, че десертът няма да реши да прояви характер и безотговорно да се напука или спихне. Изход от подобни несполуки за щастие има. Малките пукнатини могат да се прикрият, като намажете повърхността с разбита подсладена сметана и отгоре подредите ягоди, малини, други безкостилкови плодове или наръсите с шоколадови пръчици, настъргани или смлени ядки. Ако повърхността на чийзкейка е станала на вдлъбнатини, можете да прикриете фала по същия начин.

Коментари (0)

mortissha се регистрира в сайта.
мис Перигрин коментира рецептата Тирамису
мис Перигрин се регистрира в сайта.
tzvetinabg коментира рецептата Телешко на тиган
tzvetinabg коментира рецептата Разложка шупла
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: