Приготвянето на перфектния десерт безспорно е висш пилотаж в кулинарията. Около десертите витае ореол на тайнственост и недостъпност, но истината е, че няма невъзможни за приготвяне сладкиши. Трябва само да се осмелите да опитате, да се запасите с необходимите продукти и внимателно да следвате рецептите и съветите. За да се превърнете в изкусни сладкари е нужно също така и стриктно да спазвате точните грамажи на продуктите, защото при някои сладкарски рецепти дори и един грам е от значение.
Думата торта води началото си от „тортус“, което на латински означава „нещо завъртяно и засукано“. От там идва и кръглата форма на любимия сладкиш. През 16 век все по-голяма популярност добиват фината захар, бисквитеното тесто, шоколадът и ванилията. Това обаче все още не е достатъчно, за да се появят тортите. Нужна е и формата с подвижно дъно, която се появява някъде през 17 век.
Това, което днес наричаме торта е описано едва през 19 век в един виенски учебник за сладкари: „богата, пълна с пяна „постройка” от яйца, захар, масло, белтък на сняг и малко брашно. Един луксозен продукт, беден на витамини и богат на калории”.
Десертът е най-доброто средство, с което да заредим тялото и душата си с енергия и да внесем повече настроение у дома. Затова не се колебайте и смело атакувайте крепостта на сладките изкушения.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...