Открито е още преди 4000 години и се предполага, че родината му е Индия или Малайзия, без обаче да се знае със сигурност. Заради сочните му, вкусни, сладки и уханни плодове, днес екзотичното растение се отглежда в почти всички климатични пояси.
Листата на мангото са вечнозелени,
а цветовете – червеникави. Плодовете тежат между 250 г и 2 кг и имат различни цветове – зелени, жълти, червени. Като форма и размер плодовете се срещат в различни вариации – могат да бъдат кръгли, овални или продълговати, с големината на слива или пък да достигнат размерите на малък пъпеш. Най-разпространената големина на плодовете манго е колкото авокадо. Мангото има тънка и гладка, но твърда кора, а цветът й варира от жълто-оранжев до червено-лилав. Отвътре плодовете са сочни и с наситено жълт цвят.
Когато си купувате манго,
внимавайте кората му да бъде блестяща, без натъртвания и месестата част да поддава под лек натиск с пръст – това означава, че е узряло. Избягвайте обаче прекалено меките екземпляри. Ако искате да го съханите за по-дълго време, купете го недоузряло и в този случай може да го съхранявате в хладилник до няколко седмици. За да узрее, е достатъчно да го държите на стайна температура от 5 до 10 дни.
Мангото е богато
на витамин E, витамин С, желязо и фосфор. Съдържа също така витамин А, а ако е узряло – от 300 до 3000 мг каротин. В 100 г манго има средно 53 калории. Плодът притежава също така и силно антивирусно свойство, което го прави подходящ за консумация през студените месеци от годината.
Една от трудностите при кулинарната обработка
на мангото е отстраняването на костилката. За тази цел плодът трябва първо да се обели и внимателно да се изреже месестата част около костилката. Освен в сладкарски изделия може да се използва като гарнитура към някои месни ястия. Напитките, приготвени от плода са изключително свежи, ароматни и вкусни.
Мангото участва
в състава на различни видове маски, кремове и лосиони. От костилката на плода се извлича масло, което намира широко приложение в козметиката. Освен върху кожата, мангото оказва благотворно влияние и върху косата, като спомага тя да стане по-гъста и видимо по-блестяща.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...