Пленителното манго


0
61650

Открито е още преди 4000 години и се предполага, че родината му е Индия или Малайзия, без обаче да се знае със сигурност. Заради сочните му, вкусни, сладки и уханни плодове, днес екзотичното растение се отглежда в почти всички климатични пояси.

Листата на мангото са вечнозелени,
а цветовете – червеникави. Плодовете тежат между 250 г и 2 кг и имат различни цветове – зелени, жълти, червени. Като форма и размер плодовете се срещат в различни вариации – могат да бъдат кръгли, овални или продълговати, с големината на слива или пък да достигнат размерите на малък пъпеш. Най-разпространената големина на плодовете манго е колкото авокадо. Мангото има тънка и гладка, но твърда кора, а цветът й варира от жълто-оранжев до червено-лилав. Отвътре плодовете са сочни и с наситено жълт цвят.

Когато си купувате манго,
внимавайте кората му да бъде блестяща, без натъртвания и месестата част да поддава под лек натиск с пръст – това означава, че е узряло. Избягвайте обаче прекалено меките екземпляри. Ако искате да го съханите за по-дълго време, купете го недоузряло и в този случай може да го съхранявате в хладилник до няколко седмици. За да узрее, е достатъчно да го държите на стайна температура от 5 до 10 дни.

Мангото е богато
на витамин E, витамин С, желязо и фосфор. Съдържа също така витамин А, а ако е узряло – от 300 до 3000 мг каротин. В 100 г манго има средно 53 калории. Плодът притежава също така и силно антивирусно свойство, което го прави подходящ за консумация през студените месеци от годината.

Една от трудностите при кулинарната обработка
на мангото е отстраняването на костилката. За тази цел плодът трябва първо да се обели и внимателно да се изреже месестата част около костилката. Освен в сладкарски изделия може да се използва като гарнитура към някои месни ястия. Напитките, приготвени от плода са изключително свежи, ароматни и вкусни.

Мангото участва
в състава на различни видове маски, кремове и лосиони. От костилката на плода се извлича масло, което намира широко приложение в козметиката. Освен върху кожата, мангото оказва благотворно влияние и върху косата, като спомага тя да стане по-гъста и видимо по-блестяща.

Pinterest
Коментари (0)



164 ДУШИ ОНЛАЙН
Borislava Angelova се регистрира в сайта.
Valentina Zhivankina се регистрира в сайта.
Малинка коментира рецептата Хляб на балони
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта