Слънчогледовото олио е продукт с традиции в родната кулинарна история и определено е най-познатото и използвано олио в България. Произвежда се от семената на маслодайното растение слънчоглед, като наред с богатото съдържание на витамин Е (който е важен актиоксидант), друго безспорно негово предимство е и нулевото съдържание на холестерол. Съотношението на моно- и полиненаситени мазнини в продукта обикновено варира според сорта на използваната суровина, както и в зависимост от климата и почвените условия, при които се отглежда. Неутралният му мирис и сравнително високата температура на димене (230 градуса) го превръщат в една от най-подходящите мазнини за всевъзможни кулинарни приложения – пържене, задушаване, овкусяване на предястия и салати.
На практика олиото е продукт, без който не можем да приготвим почти нито едно ястие и който играе наистина важна роля в кухнята на всяко домакинство.
Съчетаването на полезното с приятното винаги е добре дошло! Затова и разработването на нови и още по-усъвършенствани и висококачествени продукти е от голямо значение за ежедневните ни нужди и потребности.
Такъв продукт е и най-новият член в семейството на „Калиакра“ – Калиакра Първа Преса – ново олио, приготвено от еднократно пресовани слънчогледови семки. Освен че има още по-богат, наситен, мек и приятен вкус, олиото Калиакра Първа Преса обединява в максимална степен всички полезни вещества на слънчогледовите семки, като пренася вкуса на природата директно на трапезата у дома.
Фирмената философия на Калиакра се изразява в съчетаването на дългогодишна традиция с вкус и качество, допълнено от модерно производство, отговарящо на съвременните изисквания. Резултатът е продукти с доказано през годините високо качество – за да се наслаждавате на моментите в кухнята, като приготвяте храна за цялото семейство с фантазия и любов.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...