Със сусам подправят боговете!


0
63385

Сусамът и конопът са двете най-стари маслодайни култури, които човечеството е успяло да култивира. На вавилонски глинени плочки, датирани на около 4000 години може да се прочете надпис „Със сусам подправят боговете”.

Таханът представлява гъста полутечна паста
от фино смлени и печени сусамови зърна. Може да се приготви от белен и небелен сусам, много често смесени в различни съотношения.


Таханът от небелен сусам
се използва предимно в кухнята на Източна Азия. Той е с тъмен цвят и е по-скоро горчив на вкус, но за сметка на това съдържа много витамини и минерали. Таханът, в който преобладава белен сусам е доста по-светъл на цвят и намира приложение основно в ориенталсакта кухня. Таханът, приготвен само от белен сусам се нарича бял.

Сусамовият тахан е изключително ценен
поради наличието на незаменими аминокиселини в него. Това го прави и изключително пълноценна храна. Съдържа витамини – Е (който е силен антиоксидант), РР, В1, както и микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий. Поради високото си съдържание на калций, сусамовият тахан е подходящ за деца (за растежа на костите) и възрастни (намалява разреждането на калция в костите). Помага при възпаление на гърлото, зачервявания и изгаряния на кожата. Стимулира физическата и умствена дейност, повишава издръжливостта, укрепва костно-мускулната структура. Също така е балсам и за стомашно-чревния тракт, а този ефект се дължи на висококачествените му мазнини.


Според повечето специалисти по хранене,
сусамовият тахан по нищо не отстъпва на зехтина, що се отнася до ползите му за кръвоносните съдове. Проучвания сочат, че в него има повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята. Може да се консумира в натурален вид или в комбинация с различни продукти.

Pinterest
Коментари (0)



114 ДУШИ ОНЛАЙН
Lozka Petrova се регистрира в сайта.
Juliana Karshaleva-Ivanova се регистрира в сайта.
Mariyana Petrova коментира рецептата Маринована моцарела
Nathalie Marcenkova коментира рецептата Хумус
Nathalie Marcenkova коментира рецептата Зелен фасул яхния
Дияна Тодорова се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Риба със спаначен сос
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта