Със сусам подправят боговете!


0
2256

Сусамът и конопът са двете най-стари маслодайни култури, които човечеството е успяло да култивира. На вавилонски глинени плочки, датирани на около 4000 години може да се прочете надпис „Със сусам подправят боговете”.

Таханът представлява гъста полутечна паста
от фино смлени и печени сусамови зърна. Може да се приготви от белен и небелен сусам, много често смесени в различни съотношения.


Таханът от небелен сусам
се използва предимно в кухнята на Източна Азия. Той е с тъмен цвят и е по-скоро горчив на вкус, но за сметка на това съдържа много витамини и минерали. Таханът, в който преобладава белен сусам е доста по-светъл на цвят и намира приложение основно в ориенталсакта кухня. Таханът, приготвен само от белен сусам се нарича бял.

Сусамовият тахан е изключително ценен
поради наличието на незаменими аминокиселини в него. Това го прави и изключително пълноценна храна. Съдържа витамини – Е (който е силен антиоксидант), РР, В1, както и микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий. Поради високото си съдържание на калций, сусамовият тахан е подходящ за деца (за растежа на костите) и възрастни (намалява разреждането на калция в костите). Помага при възпаление на гърлото, зачервявания и изгаряния на кожата. Стимулира физическата и умствена дейност, повишава издръжливостта, укрепва костно-мускулната структура. Също така е балсам и за стомашно-чревния тракт, а този ефект се дължи на висококачествените му мазнини.


Според повечето специалисти по хранене,
сусамовият тахан по нищо не отстъпва на зехтина, що се отнася до ползите му за кръвоносните съдове. Проучвания сочат, че в него има повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята. Може да се консумира в натурален вид или в комбинация с различни продукти.

Pinterest
Коментари (0)



Дияна Албелтажи-Чакърова се регистрира в сайта.
Plamena Nikolova коментира рецептата Гнезда от кайма с яйце
Elizabeth Georgieva се регистрира в сайта.
Роса Тодорова се регистрира в сайта.
Натали коментира рецептата Морковена торта
Бон Апети коментира рецептата Свински врат в сол
Бон Апети коментира рецептата Еклерова торта
Бон Апети коментира рецептата Барфи
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта