Сусамът и конопът са двете най-стари маслодайни култури, които човечеството е успяло да култивира. На вавилонски глинени плочки, датирани на около 4000 години може да се прочете надпис „Със сусам подправят боговете”.
Таханът представлява гъста полутечна паста
от фино смлени и печени сусамови зърна. Може да се приготви от белен и небелен сусам, много често смесени в различни съотношения.
Таханът от небелен сусам
се използва предимно в кухнята на Източна Азия. Той е с тъмен цвят и е по-скоро горчив на вкус, но за сметка на това съдържа много витамини и минерали. Таханът, в който преобладава белен сусам е доста по-светъл на цвят и намира приложение основно в ориенталсакта кухня. Таханът, приготвен само от белен сусам се нарича бял.
Сусамовият тахан е изключително ценен
поради наличието на незаменими аминокиселини в него. Това го прави и изключително пълноценна храна. Съдържа витамини – Е (който е силен антиоксидант), РР, В1, както и микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий. Поради високото си съдържание на калций, сусамовият тахан е подходящ за деца (за растежа на костите) и възрастни (намалява разреждането на калция в костите). Помага при възпаление на гърлото, зачервявания и изгаряния на кожата. Стимулира физическата и умствена дейност, повишава издръжливостта, укрепва костно-мускулната структура. Също така е балсам и за стомашно-чревния тракт, а този ефект се дължи на висококачествените му мазнини.
Според повечето специалисти по хранене,
сусамовият тахан по нищо не отстъпва на зехтина, що се отнася до ползите му за кръвоносните съдове. Проучвания сочат, че в него има повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята. Може да се консумира в натурален вид или в комбинация с различни продукти.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...