Риба с таханов сос

Вкусна идея за лесно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 22.08.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
700 г филе от нилски костур
50 мл зехтин
2 малки сухи люти чушки (пеперончини)
сол и черен пипер на вкус

за соса:
100 г кисело мляко
1 скилидка чесън
1 лимон
3 с. л. сусамов тахан
сол на вкус

за гарнитурата:
200 г чери домати
100 г маслини „Каламата“ (без костилки)
100 г зелени маслини (без костилки)
1 малка глава червен лук
2 стръка босилек
20 мл зехтин
10 мл тъмен балсамов оцет
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Риба с таханов сос
Рибата се реже на парчета, подсушава се с хартия, овкусява се със сол и черен пипер и се пържи на порции в загрятия зехтин, като трябва да стане сочна и златиста.
2
Риба с таханов сос 2
Към края на пърженето отгоре се стриват лютите чушки.
3
Риба с таханов сос 3
Сусамовият тахан се разбърква с киселото мляко, настърганата лимонова кора и малко лимонов сок. Добавя се чесънът, стрит на паста, и се посолява.
4
Риба с таханов сос 4
Маслините и лукът се накълцват, доматите се режат на четвъртинки, а босилекът се накъсва.
5
Риба с таханов сос 5
Смесват се в купа със зехтина, оцета и сол на вкус.
6
Риба с таханов сос 6
Рибата се поднася със салатата и соса.



Съвет: По желание се приготвя и чипс от босилек, като листенца от билката се пържат в умерено загрято олио.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2021
Сготвих обикновена риба треска. Гарнитурата е страхотна!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: