Свеж вкус срещу пролетна умора0
37888

Позната е още от времето на римляните, а през Средновековието е забранена, защото се счита за силен афродизиак.

Не е трудно да се посади и да се отгледа
– колкото по-суха е почвата, толкова по-ароматни ще бъдат листата й. Семената може да се засеят от март до септември, но най-подходящият период е пролетта. Непретенциозното растение, третирано като плевел, расте по поляните в Европа, Мала Азия и Северна Африка и не е нито диво, нито култивирано глухарче. Най-близкият й роднина сред познатите ни растения е синапът, а иначе тя принадлежи към семейство кръстоцветни (Brassicaceae) – като ряпата, карфиола или хряна. Руколата, която се предлага в търговската мрежа, е култивирана и е чудесна за салата – леко пикантна и едновременно свежа, с отчетлив привкус на орехови ядки.


Използваната й част са листата
– за предпочитане по-младите. По-старите листа също са ядивни, но са по-жилави и по-люти. Добре е, листата да се прибавят цели в салатата, а ако са по-едри – да се накъсат или да се нарежат с ножица, вместо с нож, за да не загубят свежестта си.


Консумира се прясна,
като част от салата или самостоятелно, а класическото поднасяне е с балсамов оцет, зехтин и тънки резени пармезан. Като популярен италиански зеленчук руколата е намерила своето място в много видове ризото и сосове за паста, върху пици или в супи. Често се среща в комбинация с типични средиземноморски продукти – каперси, кедрови ядки и др. Леката лютивина идеално подхожда и на морска храна. При широкото й приложение в кулинарията е важно да се внимава с количеството – заради силната й миризма, е препоръчително, да не се прекалява с дозите, защото в противен случай руколата ще погълне всички останали аромати.


Руколата влиза в първата десетка на зелените зеленчуци,
съдържащи най-много провитамин А, известен и като витамин на красотата, който ни гарантира свеж тен, придава блясък на косата, укрепва ноктите и изглажда фините бръчки. Огромното количество витамин С, съдържащо се в листата на растението повишава устойчивостта на организма ни спрямо най-различни заболявания и преумора. Освен в кулинарията, рукулата се използва и с лечебна цел – притежава диуретични свойства и консумацията й помага против кашлица и бронхит. Наред с всичките си останали полезни свойства, руколата помага за бърза психофизическа релаксация и е отлично средство за борба с пролетната умора след края на зимата.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: