Открай време летните жеги са естествен катализатор за създаване на безброй сладки студени изкушения. От незапомнени времена човечеството е търсило спасение от жегата в сладките, студени десерти. Смята се, че през 400 г. пр.Хр. персите измислили първия леден десерт – нещо средно между пудинг и сорбе, което се правело от розова вода и фиде.
Легендите отдават раждането на сладоледа на китайския император Тан (618–697 г.), който открил начин да смесва леда и млякото. През 19. век е създаден първият ръчен охладител и производството на лед, сладолед и други студени вкуснотии става лесно и приятно, така че днес да се радваме на безброй сладостни ледени радости. Най-обичайният овкусител за сладолед е ванилията, но на всички ни е добре известно, че шоколадът, ягодите и ядките също се радват на завидна популярност.
А днес с помощта на различни практични уреди за домашен сладолед можем да си го приготвим и сами у дома – изцяло по наш вкус!
Научно доказано е, че сладоледът и неговите производни са ефикасно лекарство срещу депресията, заради високото съдържание на мляко в тях. А какво би ни подействало по-ободряващо от порция сладолед? Цяла сладоледена торта, разбира се! Апетитната комбинация от сладолед и плодове може мигом да повиши настроението на всеки един от нас дори и в най-знойните летни дни.
Може би единствен „недостатък“ на ледения десерт е, че бързо се топи. Затова се погрижете, да го съхранявате при подходяща температура в удобна и практична поставка за сладкиши.
Сладоледът на клечка е американско откритие на производител на лимонада, който по невнимание забравя навън чаша с лимонада, в която имало и лъжица. През нощта течността замръзва и така едно ново ледено лакомство става факт.
Така, че ако не сте в настроение да „сглобявате“ цяла торта от сладолед може лесно да приготвите не по-малко вкусен и разхлаждащ десерт в оригинални и весели формички за сладолед.
Ако пък не сте сред любителите на сладоледени изкушения, просто комбинирайте лек крем с любими летни плодове и поднесете със стил всяко парче от вашия сладък кулинарен шедьовър, с помощта на практичен нож за сервиране на торта.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...