Винен кебап или „пияни“ пържоли?



0
64714

На пръв поглед отговорът изглежда лесен, защото повечето от нас имат известен опит с добавянето на алкохол в прочутия винен кебап или в приготвянето на „пияни“ пържоли, а някои дори са се пробвали да фламбират ястия пред очите на възторжените си гости.

Ако решите да готвите с алкохол, добре е да знаете някои полезни съвети от кулинарната практика:

• Напитките имат аромат и той не трябва да се „бие“ с този на храната. Обикновено алкохолът се изпарява по време на термична обработка и какво количество от него ще остане в ястието, зависи от начина и продължителността на готвене.

• Забравете за клишето „вино за готвене“, което не се отличава с кой знае какви качества. Колкото по-ароматно е виното, с което готвите, толкова по-вкусно ще бъде ястието.

• За по-мек аромат добавете виното в началото на готвенето.

• За по-ясно изразен аромат на виното намалете количеството му, като го загреете в открит съд (една чаша вино се редуцира до половин чаша за 5 минути). Прибавете и разбъркайте редуцираното вино към ястието в самия край на готвенето.

• Запържете месото, преди да прибавите виното. Добавете вино в тигана с мазнината от пърженото месо за да приготвите бърз сос.

• Виното трябва да се добавя преди млякото, сметаната, яйцата, за да се избегне пресичане.

 

Коментари (0)

112 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: