Това е едно от най-вкусните кулинарни творения, без които не само нямаше да познаваме вкуса на руската салата, но и на още много други дипове и сосове, в които толкова удобно потапяме любимите храни.
И понеже за нас всичко домашно приготвено е най-вкусно, не пестим усилия и време да приготвяме сами и майонезата. Знаем, че много от вас правят също като нас. Затова решихме да отдадем дължимото на майонезата, като съберем най-добрите рецепти, съвети, техники и възможни гафове, които да предотвратим.
Но първо да видим на кого дължим вкусния сос?
Никой не се съмнява, че са намесени французите. Факт е, че по това време студените сосове са били непознати във френската кухня. Именно Франция разпорстранява майонезата по целия свят. Но кой точно е измислил соса?
Първата легенда свързва създаването му с Балеарския остров Менорка (близко до Майорка), по времето, когато бил окупиран от британците. На 28 юни 1756 столицата Маон капитулира пред френските войски, водени от херцог Ришельо. Този успех е трябвало да бъде отпразнуван. Според едната легенда именно за това тържество местен готвач измисля майонезата.
Друга легенда твърди, че през нощта Ришельо се връща в една кръчма, където му сервират месо с някакъв сос, който готвачът е измислил набързо. Херцогът е толкова впечатлен от соса, че разпитва как е направен. Запомня рецептата и по-късно кара готвачите си да му го приготвят. Нарича го майонеза.
Трета легенда разказва, че не готвач, а любовницата на Ришельо му приготвя соса.
Според четвъртата легенда майонезата е измислена по време на окупацията, тъй като не е имало нищо за ядене.
Как се прави майонеза – правила и техники...
Какво може да се обърка и как да поправим гафа?
Най-известните вариации:
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...