Зехтин за постите


0
63998

Човешкият организъм се нуждае от балансирано хранене, в което да присъстват всички хранителни вещества, и то в оптимални количества. Мнозина си мислят, че мазнините са враг номер едно, но не е така! Съществува зехтинът, който е сред най-предпочитаните мазнини в кулинарията, защото притежава приятни вкусови и ароматни качества. А по време на пости, той се привръща в ценена и масово използвана мазнина. И тъй като зехтинът и рибата си партнират прекрасно, към рецептите сме включили и няколко никулденски предложения.

Въпреки развитието на модерните технологии методите за извличане на зехтин от маслините не се е променил съществено от Древността до наши дни. Маслините се събират от ноември до март, като моментът на брането е особено важен. Най-често това се прави, когато променят цвета си – вече не са зелени, но не са и напълно узрели. Мачкат се същия ден в специални мелници, след това от кашата с механични способи се извлича зехтинът. Това е най-качественият и най-скъп зехтин, който обикновено се описва като студено пресован Extra Virgin Olive Oil. При този продукт нивото на киселинност трябва да е под 1%. Цветът му е зеленикав и леко мътен, а ароматът е свеж.

Най-важното е...

  • Зеленчуци и различни варива със зехтин се готвят на тих огън. Така той запазва своите ценни съставки.
  • Зехтинът е много по-стабилен от останалите растителни мазнини и не води до образуването на токсични вещества.
  • Зехтинът придава невероятен вкус на сосове, дресинги и салати. При тяхното приготвяне се спазва следният ред: първо в купа се сипва сол, после оцет или лимонов сок и накрая зехтин. Тъй като има силен аромат, се използва в малки количества.
  • С „Екстра върджин“ се подправят различни пресни сирена, варени зеленчуци и меса. Подходящ е и за приготвяне на майонези и омлети.
  • Със зехтин „Върджин“ се приготвят рибни ястия и студени зеленчукови супи.
  • За да се запази свеж, зехтинът трябва да се държи далече от места с висока температура, да не се оставя отворен, да се пази от влага и преди всичко от пряка слънчева светлина. Може да се съхранява дълго време, но при условие че е на тъмно и хладно място в херметически затворен съд.
  • Оптималната температура на съхранение е 20 градуса. При високи температури може да се сгъсти временно, но това не влияе върху качеството му.
Pinterest
Коментари (0)



124 ДУШИ ОНЛАЙН
Desislava Genova коментира рецептата Разядка от авокадо
Desislava Genova публикува рецептата Сладкиш Агнеса
Mariq Vassileva се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Салата с моркови и авокадо
Дима Патранескова се регистрира в сайта.
Пенка Петрова се регистрира в сайта.
Krisi Erusalimova се регистрира в сайта.
Денислав коментира рецептата Винен кебап с бял ориз
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта