Човешкият организъм се нуждае от балансирано хранене, в което да присъстват всички хранителни вещества, и то в оптимални количества. Мнозина си мислят, че мазнините са враг номер едно, но не е така! Съществува зехтинът, който е сред най-предпочитаните мазнини в кулинарията, защото притежава приятни вкусови и ароматни качества. А по време на пости, той се привръща в ценена и масово използвана мазнина. И тъй като зехтинът и рибата си партнират прекрасно, към рецептите сме включили и няколко никулденски предложения.
Въпреки развитието на модерните технологии методите за извличане на зехтин от маслините не се е променил съществено от Древността до наши дни. Маслините се събират от ноември до март, като моментът на брането е особено важен. Най-често това се прави, когато променят цвета си – вече не са зелени, но не са и напълно узрели. Мачкат се същия ден в специални мелници, след това от кашата с механични способи се извлича зехтинът. Това е най-качественият и най-скъп зехтин, който обикновено се описва като студено пресован Extra Virgin Olive Oil. При този продукт нивото на киселинност трябва да е под 1%. Цветът му е зеленикав и леко мътен, а ароматът е свеж.
Най-важното е...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...