Фокача с маслини и розмарин

Дата: 22.08.2012
Източник: Бон Апети
Фокача с маслини и розмарин
 
Необходими продукти:
600 г брашно
25 г жива мая
2 ч. л. захар
15 г сол
3 с. л. зехтин „Екстра върджин”
за поръсване :
120 мл зехтин „Екстра върджин”
60 г маслини „Каламата”
2 стръка розмарин
морска сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Фокача с маслини и розмарин
Маята се разтваря в 50 мл хладка вода и 1 ч. л. захар и се оставя да шупне.


2
Фокача с маслини и розмарин 2
Останалата захар се смесва в купа с 350 мл вода, солта и зехтина. Прибавят се към пресятото брашно. Слага се и маята, разбърква се и се замесва меко и гладко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.


3
Фокача с маслини и розмарин 3
Поставя се в намазнена тава, отгоре също се намазва със зехтин, за да не хваща кора и се слага във фурна, с включена лампа, да втаса за около 30–40 минути.


4
Фокача с маслини и розмарин 4
После отново се намазва със зехтин отдолу, разстила се с пръсти по цялата дължина на тавата, намазва се и отгоре  и се оставя за 15–30 минути във фурната, да почине.


5
Фокача с маслини и розмарин 5
С пръсти се правят вдлъбнатини в тестото, слагат се маслините, на които предварително се отстраняват костилките и листенца розмарин. Овкусява се с морска сол, налива се останалия зехтин и се оставя отново да почива във фурната за около 15 минути.


6
Фокача с маслини и розмарин 6
Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути. Изважда се върху решетка, за да не се овлажни от парата, която се отделя, ако се сложи направо в чиния.


Подобни рецепти:
Коментари (26)
26.
Изпрати
лично съобщение

24.03.2018
Страхотна фокача. Правя я често
25.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2016
Получава се чудесно :)
24.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2016
Уникален хляб, всеки път обирам овациите с него. Благодаря!
23.
Изпрати
лично съобщение

31.03.2016
:)
22.
Изпрати
лично съобщение

31.03.2016
Сложих по-малко зехтин...сух розмарин и готварска сол...вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


157 ДУШИ ОНЛАЙН
Elka Spiridonova коментира рецептата Крем супа
Elka Spiridonova коментира рецептата Ризото с праз
Меди публикува рецептата Солен царевичен кекс
Радост публикува рецептата Пилешки дробчета на фурна
Радост публикува рецептата Пилешка супа
Бон Апети коментира рецептата Пасти „Жербо“
Меди коментира рецептата Тирамису без яйца
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта