Фокача с маслини и розмарин

Вкус, който ни отвежда в Италия
Източник: Бон Апети
Дата: 22.08.2012
Фокача с маслини и розмарин
 
Необходими продукти:
600 г брашно
25 г жива мая
2 ч. л. захар
15 г сол
3 с. л. зехтин „Екстра върджин”

за поръсване :
120 мл зехтин „Екстра върджин”
60 г маслини „Каламата”
2 стръка розмарин
морска сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Фокача с маслини и розмарин

Маята се разтваря в 50 мл хладка вода и 1 ч. л. захар и се оставя да шупне.


2
Фокача с маслини и розмарин 2

Останалата захар се смесва в купа с 350 мл вода, солта и зехтина. Прибавят се към пресятото брашно. Слага се и маята, разбърква се и се замесва меко и гладко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.


3
Фокача с маслини и розмарин 3

Поставя се в намазнена тава, отгоре също се намазва със зехтин, за да не хваща кора и се слага във фурна, с включена лампа, да втаса за около 30–40 минути.


4
Фокача с маслини и розмарин 4

После отново се намазва със зехтин отдолу, разстила се с пръсти по цялата дължина на тавата, намазва се и отгоре  и се оставя за 15–30 минути във фурната, да почине.


5
Фокача с маслини и розмарин 5

С пръсти се правят вдлъбнатини в тестото, слагат се маслините, на които предварително се отстраняват костилките и листенца розмарин. Овкусява се с морска сол, налива се останалия зехтин и се оставя отново да почива във фурната за около 15 минути.


6
Фокача с маслини и розмарин 6

Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути. Изважда се върху решетка, за да не се овлажни от парата, която се отделя, ако се сложи направо в чиния.


Подобни рецепти:
Коментари (28)
28.
Изпрати
лично съобщение

11.06.2020
Правя тази фокача от години - фантастична е! Но слагам по-малко мая (10 г) и зехтин за намазване, а повечко маслини. Не усещам как изчезва от тавата! :) Много хубава става и с пълнозърнесто брашно.
27.
Изпрати
лично съобщение

16.04.2020
Страхотна е! Днес я направих за трети път, но се развихрих с аранжировката:)
26.
Изпрати
лично съобщение

24.03.2018
Страхотна фокача. Правя я често
25.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2016
Получава се чудесно :)
24.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2016
Уникален хляб, всеки път обирам овациите с него. Благодаря!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: