Пита с праз и бекон

Източник: Бон Апети
Дата: 07.12.2009
Пита с праз и бекон
 
Необходими продукти:
1/4 кубче мая
350 г брашно
1 с. л олио
1/2 ч. л захар
1/2 ч. л. сол
брашно за разточване
250 г бекон
300 г праз
200 г извара
100 мл течна сметана
50 г сушени домати
1 щипка черен пипер
2 с. л. олио за намазване на тигана
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Тестото се приготвя, като маята се разтваря в голяма купа със 100 мл хладка вода. Прибавят се захарта, солта и олиото. След като престои 10 минути, към закваската се прибавя брашното и тестото се омесва на ръка.
2
След като брашното поеме, тестото се слага върху набрашнен плот и се разточва, като се поръсва с брашно, за да не залепва по точилката или плота. В намазнена тавичка се поставя вече разточеното тесто (дебелина около 1 см) и се притиска с пръсти, за да остане по формата на съда.
3
Плънката се приготвя, като в тиган с малко олио се запържват нарязаните наситно бекон и праз, след което се добавят изварата и сметаната. Когато сместа се сгъсти, се овкусява с черен пипер и се дръпва от огъня, за да изстине (за около 10 минути).
4
Сместа се разпределя върху блата с помощта на дървена бъркалка, като най-отгоре се поставят нарязаните на половинки сушени домати. Питата се пече около 25–30 минути в нагрята на 250 градуса фурна.
 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: