Шоколадово парфе с ментов мус и череши

Дата: 26.06.2015
Източник: Бон Апети
Шоколадово парфе с ментов мус и череши
юни
26
 
Необходими продукти:
за блата:
200 г черен шоколад (кувертюр)
7 белтъка (около 200 г)
80 г захар
2 жълтъка (около 40 г)
50 г краве масло
1 щипка сол
за ментовия мус:
250 г млечен шоколад
350 мл животинска сметана
180 мл прясно мляко
1 пакетче желатин
1/2 връзка мента
за декорация:
500 г череши (големи, с дръжките)
листа мента
пудра захар

Начин на приготвяне:
1
Шоколадово парфе с ментов мус и череши
Шоколадът за блата се разтопява на водна баня, заедно с маслото.

 


2
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 2
Белтъците се разбиват със солта на пяна. Прибавя се захарта и се доразбиват на твърд сняг.

 


3
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 3
Жълтъците се разбиват леко с телена бъркалка и се прибавят внимателно в разбитите белтъци, след което се сипва и шоколадът.

 


4
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 4
Сместа се изсипва във форма с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене и блатът се пече в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути (в средата на фурната). Оставя се да изстине.

 

 


5
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 5
Млякото за муса се кипва и в него се слагат листата мента. Пасира се.

 


6
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 6
Прибавя се начупеният шоколад, разбърква се, така че да се разтопи. Слага се желатинът, предварително накиснат в студена вода и след това разтворен на водна баня. Разбърква се с шпатула.

 


7
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 7
Сместа се бърка внимателно, докато стане хомогенна. Оставя се да се охлади и се прибавя към разбитата сметана.

 


8
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 8
Мусът се разпределя върху студения блат. Десертът се прибира за 4 часа в хладилник.

 


9
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 9
После се разрязва на 10 парчета и върху всяко се слагат 2–3 череши и листо мента. Леко се поръсва с пудра захар.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

17.09.2015
Божествено!
5.
Изпрати
лично съобщение

07.07.2015
ЙОРДАНКА ДОБРЕВА - тогава няма да е парфе (баварьоз), а ще е сладкиш със сладкарски крем (мус). Опитай в този вариант и няма да съжаляваш! Успех!:)
4.
Изпрати
лично съобщение

05.11.2013
Чудесно е :)
3.
Изпрати
лично съобщение

09.09.2013
Ммммм... :)
2.
Изпрати
лично съобщение

05.09.2013
мммммм
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта