Яйца “Бенедикт”

Дата: 03.08.2011
Източник: Бон Апети
Яйца “Бенедикт”
 
Необходими продукти:
4 яйца
100 г бекон
1/2 домат
2 с. л. оцет
за мъфините:
4 ч. ч. брашно
2 белтъка
2 1/2 ч. л. суха мая
1/2 ч. л. сода за хляб
1 1/2 ч. л. сол
1 1/4 ч. ч. топла вода (загрята до 40–50 градуса)
качамак или едросмляно царевично брашно за поръсва
олио за намазване
за сос „Холандез“:
3 жълтъка
250 г краве масло
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. топла вода
сол и бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1
Яйца “Бенедикт”
Половината от брашното за мъфините се смесва с маята и содата. Сипва се водата и се разбърква до хомогенизиране.


2
Яйца “Бенедикт” 2
Постепенно се прибавя останалото брашно, в което предварително е сложена солта. Бърка се до поемане на брашното и тестото се премества върху набрашнен плот. Меси се докато се получи гладко тесто.


3
Яйца “Бенедикт” 3
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към тестото. Разбърква се със силиконова шпатула, за да се запази обемът на белтъците.


4
Яйца “Бенедикт” 4
Стъклена купа се намазва с мазнина и в нея се слага тестото. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.


5
Яйца “Бенедикт” 5
След като втаса, тестото трябва да е меко и пухкаво.


6
Яйца “Бенедикт” 6
Разделя се на малки топки и всяка се разточва между два листа фолио на кора с дебелина 1–2 см.


7
Яйца “Бенедикт” 7
С помощта на ринг се изрязват кръгли форми.


8
Яйца “Бенедикт” 8
Подходяща тава се покрива със стреч фолио и се поръсва с качамак. Тестените форми се подреждат една до друга, отгоре също се поръсват с качамак, завиват се с фолио и се оставят отново да втасат за 45 минути.


9
Яйца “Бенедикт” 9
Тавата, в която ще се пекат мъфините, се затопля във фурна за около 5 минути. След това се намаслява и отгоре се подреждат тестените топки. Пекат се около15 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна, като след 10-та минута се проверяват с шиш.


10
Яйца “Бенедикт” 10
Жълтъците, лимоновият сок и водата за соса се слагат в купа и се разбиват с пасатор.


11
Яйца “Бенедикт” 11
Маслото се разтопява и на тънка струйка се добавя към жълтъците. Разбива се без прекъсване до получаване на средно гъст сос. Овкусява се със сол и бял пипер.


12
Яйца “Бенедикт” 12
За да остане сосът топъл до сервирането на закуската, купата в която е приготвен се поставя в съд с топла вода и се покрива с фолио, за да не хване коричка.


13
Яйца “Бенедикт” 13
В тенджера се сгорещява вода (не трябва да завира) и се добавя оцетът. Яйцата се чукват внимателно във водата. Когато побелеят напълно, се изваждат внимателно с решетъчна лъжица.


14
Яйца “Бенедикт” 14
Беконът се нарязва на тънки филии.


15
Яйца “Бенедикт” 15
Слагат се една до друга в нагорещен сух тиган. След като се запекат от едната страна се обръщат. Пекат се докато станат хрупкави.


16
Яйца “Бенедикт” 16
Готовите мъфини се разрязват надлъжно по средата и се слагат в чиния с меката част нагоре. Върху всяка половинка се слага от бекона и върху него – резен домат.


17
Яйца “Бенедикт” 17
Отгоре се поставя яйце и се залива със соса. Закуската се поднася докато е още топла.

 


Съвети:

От тестото се получават 24 мъфина. С тях можете да си направите различни сандвичи или просто да се насладите на вкуса на домашно приготвен хляб по време на обяда или вечерята.

Този начин на приготвяне на сос „Холандез“ е бърз вариант и се различава от оригиналния.

Яйцата могат да се пошират и по още два начина:

- в сгорещената вода се потапя черпак, така че да се напълни с вода, но ръбът му да се подава над водата. В него се чуква внимателно яйцето, така че да не се наруши целостта на жълтъка.

- парче стреч фолио се слага в малка купичка, така че да прилепне за дъното й. Намазва се с олио и се чуква яйцето. Краищата на фолиото се събират максимално близко до яйцето и се навива фитил, който се завързва в основата си. Така полученото вързопче се пуска в горещата вода. Когато яйцето побелее, се изважда от тенджерата и фолиото се отстранява внимателно.


 


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

22.01.2016
Снимката е от едно събиране с приятели преди известно време, на реших да я споделя с вас. Изключително вкусно ястие!
3.
Изпрати
лично съобщение

04.09.2015
Чудни :)
2.
Изпрати
лично съобщение

24.05.2015
Супер рецепта!!
1.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2015
:)))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


533 ДУШИ ОНЛАЙН
Bedriya Arif се регистрира в сайта.
Стела Костадинова се регистрира в сайта.
Doncho Donchev се регистрира в сайта.
Георги Георгиев се регистрира в сайта.
Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта