Спаначено суфле

Едно запомнящо се спаначено суфле
Източник: Бон Апети
Дата: 05.08.2011
 Спаначено суфле
 
Необходими продукти:
300 г замразен спанак
3 яйца
90 г сирене „Чедър“
1/2 глава лук
60 г брашно
2 с. л. краве масло
180 мл прясно мляко
1 ч. л. дижонска горчица
2 ч. л. зехтин
черен пипер на вкус
краве масло за намазване
галета за поръсване

за соса от сирена:
300 мл прясно мляко
50 г сирене „Ементал“
50 г синьо сирене
50 г краве сирене
50 г топено сирене
пресен естрагон на вкус
сос „Табаско“ по желание



Начин на приготвяне:
1
 Спаначено суфле

Спанакът се размразява, отцежда се, запържва се със ситно нарязаният лук в зехтина и се пасира до получаването на хомогенна смес.

 

 


2
 Спаначено суфле 2

Маслото се разтопява и в него се запържва брашното. Постепенно, при непрекъснато разбъркване, се прибавя предварително затопленото мляко.

 


3
 Спаначено суфле 3

Когато млякото кипне, се добавят настърганото сирене „Чедър“, горчицата и черният пипер. Разбърква се до получаване на хомогенна смес и се сипва пасираният спанак.

 


4
 Спаначено суфле 4

Жълтъците и белтъците се отделят. Жълтъците се прибавят към изстиналата смес и се разбърква.

 


5
 Спаначено суфле 5

Белтъците се разбиват на сняг и също се добавят бавно към сместа.

 


6
 Спаначено суфле 6

Подходящи форми или шолички се намазват с масло, поръсват се с галета и се пълнят до половината със сместа. Пече се на 180 градуса за 20–30 минути.

 


7
 Спаначено суфле 7

Сосът се приготвя, като всички продукти се смесват и се загряват до пълното разтапяне на сирената.

 


8
 Спаначено суфле 8

 


Спаначените суфлета се вадят от формите, слагат се в подходящи чинии и се заливат със соса.


 


 


 


 


Съвет:


Ако използвате пресен спанак, необходимото количество ще е 500 г и  предварително трябва да го бланширате.


Сосът може да се приготви и в микровълнова фурна.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

21.11.2017
За мен беше висока топка. Отне ми много време - над 2 часа, сосът ми се пресече и пак добре, че не останахме съвсем без вечеря!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: