Агнешко бутче с лайм и кориандър

Екстравагантен начин да приготвите агнешкото за Великден или Гергьовден
Източник: Бон Апети
Дата: 30.04.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешки бут (около 1,5 кг)
1 кг червен лук
200 г кисело мляко
200 г заквасена сметана
2 с. л. зехтин
1/2 връзка прясна мента
кората от 2 лайма
1 с. л. кориандър
1–2 с. л. мед
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешко бутче с лайм и кориандър

От месото се отстраняват излишните тлъстини, правят се дълги, не дълбоки прорези, по повърхността му.

 


2
Агнешко бутче с лайм и кориандър 2

В купа се смесват киселото мляко и заквасената сметана, сол, черен пипер, стритият в хаванче кориандър, настърганата кора от двата лайма, нарязаната наситно мента (2 стръка се отделят за накрая).

 


3
Агнешко бутче с лайм и кориандър 3

С тази смес се намазва месото отгоре и отдолу, поставя се в тавата, в която ще се пече и се прибира в хладилник за 2 часа.

 


4
Агнешко бутче с лайм и кориандър 4

Лукът се обелва, измива се и се нарязва на лодки (на четири, ако са малки глави или на шест, ако са големи). Разпределя се в тавата при агнешкото, полива се с меда и зехтина и се подправя със сол и черен пипер.

 


5
Агнешко бутче с лайм и кориандър 5

Месото се пече за 40 минути в загрята на на 220 градуса фурна, с вентилатор, като периодично се обръща. След това температурата се редуцира на 160 градуса  и се допича до готовност – 2 часа и половина. Агнешкото се поднася с карамеления лук и нарязана наситно мента.

 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
Това стана много вкусно ,сготвих го за Нова Година.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Gospodespasitel се регистрира в сайта.
v.nikovva се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Студена зелена супа
Бон Апети коментира рецептата Ягодов оцет
Бон Апети коментира рецептата Ягодов трайфъл
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: