Бадемово-вишнева торта

Любимата рецепта на Величка Зарева, сладкар в
Източник: Бон Апети
Дата: 17.10.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
100 г орехови ядки
6 яйца
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар за блата
2 с. л. какао
100 г захар за сиропа
100 мл вода
800 г заквасена сметана
260 г сладко от вишни
150 г пудра захар за крема
150 г филирани бадеми
шоколадови пури за декорация



Начин на приготвяне:
1
Бадемово-вишнева торта
Водата за сиропа се налива в тенджерка, сипва се захарта и се кипва. Когато захарта се разтвори, сиропът се сваля от котлона и се оставя да изстине.
2
Бадемово-вишнева торта 2
Белтъците на яйцата се отделят и се разбиват с миксер, като малко преди да станат на сняг, се добавя захарта. Разбиват се отново и щом станат на сняг, се прибавят жълтъците, брашното, какаото и ореховите ядки. Бърка се с шпатула възможно най-кратко, но така че да се получи хомогенна смес.
3
Бадемово-вишнева торта 3
Готовото тесто се изсипва в предварително намазнена тава. Пече се около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това се изважда и се оставя да се охлади.
4
Бадемово-вишнева торта 4
Охладеният блат се разрязва напречно на две. В голяма плоска чиния се поставя метален пръстен, в него се слага едната половина от блата и се сиропира леко с лъжица или четка.
5
Бадемово-вишнева торта 5
Кремът се приготвя, като заквасената сметана се разбива с пудрата захар. Половината се разпределя върху сиропирания блат и отгоре се намазва със сладкото.
6
Бадемово-вишнева торта 6
Кремът се покрива с втората част на блата и той също се сиропира леко (не е необходимо да е напоен до крайност). Покрива се с останалия крем, като малка част от него се запазва. Тортата се оставя да стегне за няколко часа в хладилник.
7
Бадемово-вишнева торта 7
Когато тортата е добре охладена, металният пръстен се отстранява. Запазеният крем се нанася по стените на сладкиша. Отстрани и отгоре се поръсва с филирани бадеми, декорира се с шоколадови пурички, разрязва се и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Мариана, в продуктите е написано, че 1 ч. ч. захар се използва за блата и 100 г захар се слага за сиропа.
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Тортата в хотела е много вкусна, но това не е оригиналната рецепта
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Тази торта съм я опитвала в Гранд Хотел София и е уникална, но искам да попитам 1 ч. ч. захар се добавя в сиропа, нали?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


140 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: