Баски кейк

Рецепта на Пол Бокюз
Източник: Бон Апети
Дата: 03.11.2011
Баски кейк
 
Необходими продукти:
за тестото:
2 ч. ч. брашно
1 яйце
1 жълтък
3/4 ч. ч. захар
1/2 ч. л. сол
10 с. л. краве масло
кората от 1 лимон

за сладкарски крем:
500 мл прясно мляко
1 шушулка ванилия
1/2 ч. ч. захар
4 жълтъка
1/2 ч. ч. брашно
2 с. л. ром
75 г краве масло

за намазване:
1 яйце


Начин на приготвяне:
1
Баски кейк

В купа се смесват захарта, солта, лимоновата кора, яйцето и жълтъка. Разбиват се  докато сместа придобие светло жълт цвят.


2
Баски кейк 2

Постепенно се прибавя маслото, а след него и брашното. Разбива се до получаването на гладка смес.


3
Баски кейк 3

Тестото се оформя като топка и се оставя да почине в хладилник за един час.


4
Баски кейк 4

В касерола се кипва млякото, заедно с ванилията, която се отстранява след варенето.


5
Баски кейк 5

Захарта и жълтъците за крема се разбиват с миксер, докато сместа стане светло жълта на цвят. Добавят се брашното и рома.


6
Баски кейк 6

Постепенно към сместа се налива горещото мляко.


7
Баски кейк 7

Пресипва се в касерола и се слага на котлона, на ниска температура. Бърка се дополучаването на гъст крем. Съдът се сваля от огъня и се прибавя маслото. Кремът се оставя да се охлади.


8
Баски кейк 8

Тестото се разделя на две части в съотношение 2/3:1/3. По-голямата се разточва върху пергаментова хартия. По-малката част се слага пак в хладилника, да не омекне.


9
Баски кейк 9

Разточеното тесто се слага на дъното и по стените на кръгла форма за торта, с  помощта на пергаментовата хартия. Хубаво се изравнява.


10
Баски кейк 10

Отгоре се разпределя крема.


11
Баски кейк 11

Покрива се с останалото тесто, което се разточва по същия начин като първото. Излишното се изрязва.С вилицата се правят декоративни шарки.


12
Баски кейк 12

Яйцето се разбива и с него се намазва кейка. С върха на нож се правят няколко дупчици в тестото. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Маслото за тестото приемаме, че е 80 г.:)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
НАИСТИНА СТАНА СТРАХОТЕН
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Можете ли да ми уточните количеството на маслото в грамове, защото така имах малки затруднения - тестото стана много меко, добавях още масло и брашно на око и много трудно го прехвурлих в тавичката. Иначе на вкус стана НЕВЕРОЯТЕН кейк! :)))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Radoslava.Mihaylova коментира рецептата Лайм пай
Resmiye Shaibova се регистрира в сайта.
Тодор Агайн се регистрира в сайта.
Генова се регистрира в сайта.
Йорданка Стоянова се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Битербален
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: