Македонски зелник

Нещо зимно, точно по български вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 29.11.2011
Македонски зелник
 
Необходими продукти:
500 г брашно
1/2 пакетче суха мая
100 г краве масло
1 щипка захар
1 щипка сол
1 яйце за намазване

за плънката:
500 г кисело зеле
200 г пушени свински гърди
чубрица и лют червен пипер на вкус
олио за пържене


Начин на приготвяне:
1
Македонски зелник

Маята се разтваря в малко вода, заедно със захарта и се оставя да шупне. От пресятото брашното, маята, солта и вода колкото поеме (около 1 чаша), се замесва средно твърдо тесто. То се оставя да втаса в набрашнена купа, покрито с фолио.


2
Македонски зелник 2

След това се разделя на 3 части и се разточват кори, като всяка трябва да е по-голяма от другата. Маслото се разтапя.


3
Македонски зелник 3

Приготвя се плънката като зелето се нарязва на тънки ивички, а свинските гърди наситно. В малко олио се запържват гърдите до златисто.


4
Македонски зелник 4

Отстраняват се и в мазнината, която се е отделила, се задушава зелето – за около 15 минути. Връщат се свинските гърди и се овкусява с лютия пипер и чубрицата. Разбърква се и сместа се оставя да се охлади.


5
Македонски зелник 5

Дъното на тавата, в която ще се пече, се намазва с масло. Поставя се най-голямата от корите, намазва се с масло и се слага малко от плънката.


6
Македонски зелник 6

Разстила се средната кора, намазнява се и се разпределя плънка.


7
Македонски зелник 7

Накрая се поставя и най-малката кора. Намазва се с масло и се слага останалата плънка.


8
Македонски зелник 8

Корите, които излизат извън тавата се прегъват навътре, като центъра на зелника не трябва да е покрит с тесто. Намазва се добре с разбитото яйце.


9
Македонски зелник 9

Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, около 40 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

25.01.2017
За първи път правя нещо подобно, малко външния вид не добър, но пък е супер вкусно. Малко подмених рецептата, направих го с пържени свински гърди 600гр и добавих сухи чушки.
2.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2014
Омесих зелника по предложената от Вас рецепта и ми хареса начина на налагането.Също става вкусен като предварително се препържват парченца сланина.В част от отделилата се мазнина се задушава плънката от зелето.След като се опече зелника, краешника се намазва с останалата мазнина и се поднася с пръжчиците.Пробвайте!И така е много вкусно.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
правя го в момента но надявам се ще стане чудесно... много ви харесвам.... по натам във, времето ще ви споделя много вкусни рецепти.. желая ви успех готини сте много........
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Евелина Наскова се регистрира в сайта.
Величка Семова коментира рецептата Войнишки курабии
milenka коментира рецептата Салата от настърган карфиол
Gotin Georgiev се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: