Крокенбуш

По рецепта на Карем
Източник: Бон Апети
Дата: 04.11.2011
Крокенбуш
 
Необходими продукти:
за пареното тесто :
240 г брашно
8 яйца
260 мл прясно мляко
200 г краве масло
2 с. л. захар
2 щипки сол
кората от 1 лимон
260 мл вода

за лимоновия крем:
1 л прясно мляко
150 г захар
40 г брашно
40 г пудинг “Ванилия”
8 жълтъка
1 шушулка ванилия
3 с. л. лимонов ликьор
кората от 1 лимон
200 г крем сирене

за карамела:
300 г захар


Начин на приготвяне:
1
Крокенбуш

В тенджера се кипват млякото, водата, захарта, солта, маслото и настърганата кора от лимон. Оставя се да кипне.

 

 

 


2
Крокенбуш 2

Добавя се брашното, като се бърка енергично с дървена лъжица, за да не се получат бучки. Когато тестото стане на топка, която се отделя от стените на съда, се сваля от огъня и се оставя малко да се охлади. Прибавят се яйцата, едно по едно (след като се абсорбира едното, се слага следващото).

 

 

 


3
Крокенбуш 3

Върху хартия за печене с помощта на пош се оформят профитероли. Пекат се за в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути (без да се отваря фурната).

 

 

 


4
Крокенбуш 4

Млякото за крема (заделя се 100 мл) се кипва заедно с разчупената надве шушулка ванилия. След това ванилията се отстранява. В купа се смесват жълтъците и захарта, брашното и пудинга и се прибавя отделеното прясно мляко. Постепенно се налива горещото мляко и сместа се връща на котлона на умерен огън, докато кремът се сгъсти. Към него се прибавят крем сиренето, лимоновият ликьор и кората от лимона.

 

 


5
Крокенбуш 5

Готовият крем се пресипва в пош и с него се пълнят профитеролите.

 


6
Крокенбуш 6

Захарта се рзтопява до получаването на светъл карамел.

 


7
Крокенбуш 7

Долната част на профитеролите се потапя в карамела.

 


8
Крокенбуш 8

Залепват се върху конус, изработен от картон, облечен в алуминиево фолио и намазан с олио. От останалия карамел се приготвя тънка мрежа, с която се декорира готовата торта.

 

 


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

05.07.2014
Много е ефектно! Аз приготвих еклерите и крема от предния ден. Малко преди да дойдат гостите ги напълних, залепих ги на конуса и направих паяжината, тъй като от топлото карамелът започва да се топи.
1.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2013
Не съм подреждал еклерите на конус, но рецептата за еклерите е универсална и вече многократно изпитана в домашната ни кухня :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: