Биск от скариди

Кадифена и извънредно ароматна френска супа
Източник: Бон Апети
Дата: 08.02.2012
Биск от скариди
 
Необходими продукти:
1 кг скариди с черупка
1 морков
1/2 глава лук
1 стрък селари
60 г ориз
2 с. л. доматена паста (концентрат)
50 мл бренди
150 мл бяло сухо вино
1,5 л рибен бульон
100 мл животинска сметана
50 г краве масло
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
1–2 щипки пушен пипер
сол на вкус

за гарниране:
8 почистени скариди
2 с. л. перно
4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
зехтин за запържване

за бисквитката:
100 г брашно
65 г пудра захар
100 мл оцет
1 с. л. семена от резене



Начин на приготвяне:
1
Биск от скариди

Черупките и главите на скаридите се отделят и се измиват със студена вода. Подсушават се и се пекат в загрята на 150 градуса фурна за 30 минути. Около 8 скариди се запазват за украса. Останалите се заделят за друго ястие, например ризото.


2
Биск от скариди 2

Морковът, лукът и селарито се нарязват наситно и се запържват в маслото, докато станат карамелени.


3
Биск от скариди 3

Добавят се черупките и главите, позапържват се леко и се слагат доматената паста, дафиновият лист и мащерката. Наливат се брендито и бялото вино и се фламбира.


4
Биск от скариди 4

Сипва се рибеният бульон, оставя се да заври и огънят се намалява. След 5 минути се слага оризът и супата се оставя да ври около 30 минути.


5
Биск от скариди 5

Супата се прецежда през много фина цедка и се излива в чиста касарола. Овкусява се със сол и пушен пипер. Налива се сметаната и се оставя да кипне (2–3 лъжици се запазват за украса).


6
Биск от скариди 6

Скаридите за гарнирането се запържват в зехтин, като се овкусяват с малко сол и черен пипер. Налива се перното и се фламбира.


7
Биск от скариди 7

Оцетът за бисквитите се смесва с брашното и пудрата захар и се разбърква до хомогенизиране. Оставя се в хладилник за 15 минути.


8
Биск от скариди 8

С помощта на четка се оформят широки ленти от тестото на тънък пласт в тава с незалепващо покритие. Поръсват се със семето от резене и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 7–8 минути. Докато са още топли и еластични се завиват във форми по желание.


9
Биск от скариди 9

Супата се сервира със скаридите, сметана, мащерка и бисквитка.


 




Съвети: По желание може да разбиете сметаната за гарниране или да я редуцирате наполовина.

Тази бисквита е много подходяща за гарниране на различни видове супи.



Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Мерси и ние сме насъщото мнение за вкуса :)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Благодаря Ви за страхотната рецепта,малко повече си поиграх,за да я приготвя,но си струваше всяка секунда от усилието!Уникален вкус!Браво!:)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: