Боб пиперлия с луканка

Рецепта от българската национална кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 28.12.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200-250 г зрял боб
200-250 г луканка
30-40 г сушени домати
2 сушени чушки
2 печени чушки
1 глава лук
6 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. джоджен
1/2 ч. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Боб пиперлия с луканка
Бобът се залива с вряла вода и се изчаква тя да изстине. След това водата се изхвърля и бобът се залива със студена вода. Кипва се и водата отново се изхвърля.
2
Боб пиперлия с луканка 2
Накрая бобът се залива с 4-5 части вода. Вари се около 45 минути в тенджера под налягане, след което се отцежда от водата.
3
Боб пиперлия с луканка 3
Сушените домати се слагат в купичка, заливат се с топла вода и се изчаква да набъбнат.
4
Боб пиперлия с луканка 4
Сушените чушки се изпичат на сух тиган, след това се оставят да се охладят.
5
Боб пиперлия с луканка 5
Лукът се нарязва на полумесеци, луканката - на тънки филийки.
6
Боб пиперлия с луканка 6
Олиото се загрява в тенджера, сипва се лукът и се запържва. Добавя се нарязаната луканка и също се запържва.
7
Боб пиперлия с луканка 7
Поръсва се с натрошените чушки и червения пипер, добавят се нарязаните надребно стерилизирани чушки.
8
Боб пиперлия с луканка 8
Съдът се оттегля от котлона, сипва се отцеденият боб и се разбърква.
9
Боб пиперлия с луканка 9
Добавят се наситнените сушени домати и се налива водата, в която са киснали, като се внимава да не се излее и утайката.
10
Боб пиперлия с луканка 10
Ястието се подправя с чубрица, джоджен, черен пипер и сол, къкри още 5-6 минути и е готово за сервиране.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

23.12.2016
Запечените на сух тиган сухи чушки вгорчиха цялото ястие. Много лоша идея!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: