Бобен кейк с шоколад

Хем вкусен, хем интересен, хем с шоколад
Източник: Бон Апети
Дата: 11.03.2013
Бобен кейк с шоколад
 
Необходими продукти:
2 ч. ч. брашно
400 г бял боб от консерва
1 ч. ч. кисело мляко
6 яйца
1 1/2 ч. ч. кафява захар „Демерара“
100 г стафиди
50 мл тъмен ром
60 г краве масло
кората от 1 портокал
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ванилия
1 щипка сол
краве масло за намазване на формата
брашно за поръсване на формата

за глазурата:
100 г млечен шоколад
50 г печени бадеми със сол
1 с. л. олио


Начин на приготвяне:
1
Бобен кейк с шоколад

В купа се смесват брашното, бакпулверът и ванилията. Ромът се загрява в касерола със стафидите за около минута, сваля се от огъня и се оставя леко да се охлади.

 


2
Бобен кейк с шоколад 2

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с миксер с 1 ч. ч. от захарта. Към тях се прибавят настърганата кора от портокала и киселото мляко, размесено със содата, разтопеното масло и стафидите, заедно с рома.

 


3
Бобен кейк с шоколад 3

Бобът се отцежда и се пасира хубаво. Добавя се към останалите продукти.

 


4
Бобен кейк с шоколад 4

Белтъците се разбиват на сняг първо с щипка сол, после се добавя останалата захара и отново се разбива. Бобената смес се комбинира със сухите съставки, накрая се слагат и белтъците като много внимателно се разбърква със силиконова шпатула.

 


5
Бобен кейк с шоколад 5

Форма за кейк с дупка по средата (диаметър 26 см) се намазва с масло и се поръсва с брашно. Тестото се изсипва във формата и се пече в загрята на 175 градуса фурна, без вентилатор, за около 45 минути. След това се охлажда върху решетка.

 


6
Бобен кейк с шоколад 6

Млечния шоколад се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна на три пъти по 30 секунди. Смесва се с олиото и кейкът се залива отгоре. Поръсва се с нарязани наедро бадеми.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


199 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: