Ванилени кифлички
Лора и Стоян
за бадемовата паста: 140 г бланширани бадеми 50 г захар 1 белтък 30 г краве масло (на стайна температура) 1 ванилия | за тортата: 50 мл животинска сметана 50 мл прясно мляко 180 г краве масло (на стайна температура) 200 г захар 10 жълтъка 1 ванилия 250 г брашно 100 г царевично нишесте 300 г кайсиево желе 100 г филирани бадеми | за глазурата: 50 г краве масло 1 с. л. ром 1 ванилия 1 с. л. глюкоза 100 г тъмен шоколад (кувертюр) |
1 | ![]() | Бадемовата паста се приготвя като бадемите и захарта се смилат в блендер, докато станат на трохи. |
2 | ![]() | Добавят се ванилията, маслото и белтъкът, и се смила. |
3 | ![]() | Пастата се слага в купата на кухненски робот и постепенно се наливат сметаната и млякото, като се разбива непрекъснато. |
4 | ![]() | След това се слага маслото за блата и пак се разбива. |
5 | ![]() | Малко по малко, и при постоянно разбиване, се добавят жълтъците от яйцата. |
6 | ![]() | Сипва се и захарта и отново се разбива. |
7 | ![]() | Накрая се слагат сухите съставки – ванилията и брашното, размесено с нишестето. |
8 | ![]() | Малко от сместа се сипва в съд с махащо се дъно (с диаметър 24 см), застлан с хартия за печене.
|
9 | ![]() | Пече се на грил програма до златисто – 7–8 минути. |
10 | ![]() | Маже се с кайсиево желе. |
11 | ![]() | След това пак се сипва малко от сместа и пак се пече до златисто. |
12 | ![]() | Отново се слага пласт тесто и така, докато тестото свърши. С кайсиево желе се маже през пласт. Оставя се за една нощ в хладилник. |
13 | ![]() | След това се изважда от формата и се намазва с кайсиево желе. |
14 | ![]() | Глазурата се приготвя като шоколадът се разтопява с маслото, ванилията, глюкозата и рома. |
15 | ![]() | Тортата се залива с глазурата и се панира с филираните бадеми. |
4. |
Изпрати
лично съобщение |
29.01.2019 Спокойно можете да замените кайсиевото желе с кайсиево сладко.
|
3. |
Изпрати
лично съобщение |
27.12.2018 Кайсиевото желе може ли да се замени с кайсиево сладко ? Ако не как се прави кайсиево желе ?
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
12.10.2015 да
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
29.12.2014 Тортата е прекрасна има уникален вкус.
|
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...
„Черешките” в прясно състояние се използват дори за украса на десерти — някои от сортовете...
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...