Сладоледена торта - Дзукото

Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 28.12.2014
Сладоледена торта - Дзукото
 
Необходими продукти:
600 г руло
3000 мл сметанов сладолед
100 мл сметана
200 г натурален шоколад
100 г краве масло



Начин на приготвяне:
1
Сладоледена торта - Дзукото
Дзукото е италианска традиционна домашна торта. Името означава череп, тиквичка или понякога я наричат костенурка. Името идва от нейната форма. Тази торта се прави в купа, вътрешните стени на която се облепват с руло, пандишпан или филийки от кекс, а останалото пространство се запълва с крем или сладолед. После се обръща обратно и се украсява. Ял съм я дори във вариант Тирамису. Тъй като не се пече и е много лесна и бърза, тортата скоро става популярна по целия свят, чрез италианските емигранти. Представям ви най-лесният и разпространен вариант – със сладолед.
Извадете сладоледа и го оставете да се поразмекне, за да можете да работите с него. Облепете вътрешните страни на купата с фолио за свежо съхранение.
2
Сладоледена торта - Дзукото 2
Нарежете рулото на филийки с дебелина около 1 см. Облепете купата с тях от вътрешната страна.
3
Сладоледена торта - Дзукото 3
Започнете да пълните купата със сладолед. (Ако искате, може да добавите в сладоледа ситно нарязани листа от свежа мента, захаросани плодове, парченца бисквитки или ядки, или пък може сладоледът да е от няколко вида и слоя, които после да се виждат. Няма ограничения на фантазия ви – това си е вашата домашна торта.)
4
Сладоледена торта - Дзукото 4
Най-отгоре „затворете" тортата с резенчета от рулото.
5
Сладоледена торта - Дзукото 5
Пъхнете я във фризера и изчакайте да замръзне. Щом е готова, я изведете и я обърнете обратно.
6
Сладоледена торта - Дзукото 6
От сметаната, маслото и шоколада направете шоколадовата заливка. Сложете сметаната в подходящ съд и щом заври, я отдръпнете от котлона. Прибавете към нея шоколада и бъркайте, докато се разтопи. Прибавете и маслото, и хомогенизирайте сместа чрез бъркане.
7
Сладоледена торта - Дзукото 7
После залейте тортата и я украсете по ваш вкус. Тъй като тортата е студена, заливка ще се втвърди бързо.
8
Сладоледена торта - Дзукото 8
Ако искате, може да оставете тортата за кратко във фризера. А ако вече не издържате – нападайте вкуснотията. Бон Апети.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: