Домашен пълнозърнест хляб със семена и маслини

Дата: 22.04.2017
Източник: Милко
ТИТЛА: Чирак
Домашен пълнозърнест хляб със семена и маслиниДомашен пълнозърнест хляб със семена и маслиниДомашен пълнозърнест хляб със семена и маслиниДомашен пълнозърнест хляб със семена и маслиниДомашен пълнозърнест хляб със семена и маслини
 
Необходими продукти:
800 г пълнозърнесто пшенично брашно
1 кубче прясна мая
2 ч. ч. вода (топла)
1 белтък
3 с. л. прясно мляко
1 с. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. олио
100 г маслини
2 с. л. чубрица
2 с. л. чубрица
сусам, ленено семе, чиа
шарена сол на вкус (по желание)
 

Начин на приготвяне:
1
Маята се разтваря във водата. Добавят се солта, захарта, олиото, белтъкът, млякото, пълнозърнестото брашно и семена от сусам, лен и чиа.


2
Замесва се меко тесто, като се поръсва с царевичното брашно, за да не се лепи по пръстите. Оставя се на топло, за 30 минути, да бухне. След това леко се разточва с ръце и в средата се поръсва с почистените от костилките и нарязани на ситно маслини.


3
Тестото се оставя да втаса на топло за около 30-40 минути - в намазнен съд, завито с прозрачно фолио и покрито с хавлиена кърпа. След това се премесва още веднъж. Слага се в намазнена тава и се оформя с ръце. Оставя се на топло, да втаса повторно, за около 10-20 минути.

4
Хлябът се пече 30 минути в загрята на 210 градуса фурна, като на дъното на фурната се слага купичка с вода, за да не става кората много твърда и дебела.

5
След като се извади от фурната, изпеченият хляб се поръсва с вода и се покрива с вестник и хавлиена кърпа за 15-20 минути.

Приятно хапване!


Съвети:
Аз запичам по отделно семената леко на тиган, защото когато ги сложа сурови, не се изпичат добре.

Използвам само домашно приготвена шарена сол с ниско съдържание на сол и богата на подправки (сминдух, розмарин, самардала, царевично брашно, брашно от нахут, червен пипер, лимонена трева и ... някои мои тайни съставки).
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


jamalka сготви Хачапури
Petya Zabunova коментира рецептата Тирамису
Анна коментира рецептата Бананов сладолед
Анна коментира рецептата Бананов пай
Анна коментира рецептата Кокоски
Анна сготви Кокоски
Анна коментира рецептата Шоколадово „Маскарпоне”
ani_borisowa коментира рецептата Хачапури
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта