Домашна шунка

Дата: 08.01.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 кг свински бут без кост (цяло парче)
200 г сол
20 г захар
6 карамфилчета
2 дафинови листа
1 глава лук
1 малка пръчка канела
1/4 ч. л. черен пипер
 

Начин на приготвяне:
1
Домашна шункаСолта се смесва със захарта и черния пипер.
2
Домашна шунка 2Месото се натрива много добре с подправките.
3
Домашна шунка 3Слага се в подходящ съд и се поръсва с останалата смес от подправки. Похлупва се и се прибира в хладилник за 7 дни.
4
Домашна шунка 4Около 200 мл вода се кипва заедно с карамфила и канелата, след което се охлажда.
5
Домашна шунка 5Месото се залива с ароматната вода. Ако има още сол в съда, се разбърква, за да се разтвори.
6
Домашна шунка 6Оставя се за 7 дни.
7
Домашна шунка 7След това се изкисва в студена вода за няколко часа, като водата се сменя няколко пъти.
8
Домашна шунка 8Покрива се с марля и се навива на руло.
9
Домашна шунка 9Завързва се стегнато.
10
Домашна шунка 10Пошира се на 85 градуса във вода, заедно с дафиновите листа и лука – за 1 час и 30 минути.
11
Домашна шунка 11Потапя се в леденостудена вода за 20–30 минути, за да се охлади шоково.
12
Домашна шунка 12Прибира се в хладилник за една нощ.




Съвет:
Шунката може да консумира както сурова, така и печена.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

03.01.2017
Браво! Ще я направя скоро. Аз правя шунка със шунковар - до сега съм правила от свинско, пуешко и пилешко филе, както и от свински врат. Във всички случаи за различните меса са подходящи различни подправки и разбира се - е въпрос на вкус.
7.
Изпрати
лично съобщение

27.05.2016
Спазих точно инструкцийте,не ми хареса нито на вкус нито на мирис.Жалко, възлагах големи надежди :( Може би не съм сложила щипка любов :)
6.
Изпрати
лично съобщение

17.03.2016
Стана невероятно вкусна шунка! Определено ще присъства често в хладилника...
5.
Изпрати
лично съобщение

24.02.2016
Това е моят втори опит! Първият път се изяде толкова бързо, че не успях да направя снимка! Шунката е страхотна на вкус!
4.
Изпрати
лично съобщение

28.01.2016
Много е вкусна. Много по-здравословна е от десетките колбаси по магазините.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


183 ДУШИ ОНЛАЙН
Незабравка коментира рецептата Стъклени звезди
Незабравка коментира рецептата Стъклени звезди
Мариана Янкова се регистрира в сайта.
Марина Радева коментира рецептата Малинова торта
Рози коментира рецептата Сладкиш с рикота и боровинки
Ekaterina Blohina се регистрира в сайта.
Lisa S Slav коментира рецептата Пилешко с патладжани
Popova Stefka се регистрира в сайта.
Gerrii Karova се регистрира в сайта.
KREMCHO коментира рецептата Баварски портокалов крем
Tsvetelin Petrov се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта