Джуркан боб

Традиционна рецепта от шуменския край
Източник: Бон Апети
Дата: 05.04.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1/2 глава лук
2 с. л. олио
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. девесил
1/2 буркан стерилизирани домати
1/2 глава лук
10 стръка магданоз
4 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 щипка сол
350-400 г шарен боб
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 морков


Начин на приготвяне:
1
Джуркан боб
Фасулът престоява една нощ в студена вода. След това се отцежда, залива се с 2 л студена вода, добавят се 2 с. л. олио и се вари до омекване.
2
Джуркан боб 2
Зеленчуците се нарязват наситно и се изсипват при омекналия боб. Оставя се да ври на тих огън и когато зеленчуците са готови, всичко се намачква с уреда за картофено пюре.
3
Джуркан боб 3
Доматите се пюрират с магданоз и сол. Лукът се нарязва наситно, запържва се за 1 минута в предварително загрятото олио и се поръсва с червен пипер. Наливат се пюрираните домати и сосът ври, докато се сгъсти.
4
Джуркан боб 4
Добавя се намачканият фасул и ястието се джурка (мачка се и се бърка непрекъснато) в продължение на 8-10 минути. След това се подправя с джоджен, чубрица, девесил и сол. Бърка се още 1-2 минути и ако е много гъсто, се разрежда с бульона, в който е врял бобът.
5
Джуркан боб 5
Любопитно: Думата "джуркан" идва от "джуруле" - инструмент, представляващ дръжка с множество разклонения в основата, предназначен за непрекъснато бъркане на гъсти ястия, за да се предпазят от загаряне.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

25.12.2013
Класика от българската кухня. Стана много вкусен. Само внимавайте с девисила - аз сложих много, мтного малко от него.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: