Фокача с резене и риба тон

Ако към този хляб с превъзходна плънка добавите салата, ще се получи страхотна вечеря с италиански привкус
Източник: Бон Апети
Дата: 08.03.2013
Фокача с резене и риба тон
 
Необходими продукти:
за тестото:
350 г брашно тип „00”
1 щипка сол
1 щипка захар
2 с. л. зехтин „Екстра върджин” за тестото
2 ч. л. суха мая
200 мл топла вода
4 стръка мащерка
60 мл зехтин „Екстра върджин” за намазване и поливане
морска сол на вкус

за плънката:
2 консерви риба тон в зехтин
2 глави резене
3 скилидки чесън
250 г маслини „Каламата”
2 с. л. зехтин „Помаче”
1 връзка пресен босилек
пипер меланж на вкус


Начин на приготвяне:
1
Фокача с резене и риба тон

В купа се смесват брашното, солта, захарта и зехтинът. Загряват се в микровълнова фурна, за да втаса по-бързо маята после.

 


2
Фокача с резене и риба тон 2

В друга купа се разтваря маята с 50 мл от топлата вода, налива се в купата при брашното и се прибавя останалата вода. Замесва се меко тесто върху набрашнен плот, поставя се в купа, покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за около 1 час и 30 минути.

 


3
Фокача с резене и риба тон 3

Кръгла тава за печене се намазва със зехтин „Екстра върджин“, отгоре се поставя тестото, поръсва се с морска сол и се накъсва мащерката. Правят се дупки с пръсти, полива се с останалия зехтин и се оставя да втаса още веднъж за 40 минути. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, за 30 минути.

 


4
Фокача с резене и риба тон 4

Оставя се 15 минути леко да се охлади. Разрязва се през средата като торта на два блата.

 


5
Фокача с резене и риба тон 5

Резенето се почиства, нарязва се  на малки кубчета.

 


6
Фокача с резене и риба тон 6

В съд се сгорещява зехтинът „Помаче“, сипва се резенето и се овкусява с пипер меланж. Когато омекне леко, се прибавя чесънът, нарязан наситно и се запържва леко.

 


7
Фокача с резене и риба тон 7

Маслините се почистват от костилките и се пюрират. Двата блата се намзват с маслиновата паста от вътрешната страна.

 


8
Фокача с резене и риба тон 8

Върху долния се разпределят половината листенца босилек, резенето, отцедената риба и се покрива с останалите листа босилек.

 


9
Фокача с резене и риба тон 9

Покрива се с горната част от фокачата. Нарязва се на парчета като торта и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Браво! Много интересна и вкусна фокача. Само дето изисква много време за приготвяне. Изглежда, че не уцелих размера на тавата и ми стана много тънка питката, след което имах проблем при разполовяването. Според мен формата за печне трябва да е с диаметър около 28см.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: