Фокача с розмарин

Ароматен италиански хляб
Източник: Бон Апети
Дата: 01.08.2011
Фокача с розмарин
 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно тип „00“
6 г жива мая
1 с. л. зехтин
130 мл вода
1 ч. л. сол
зехтин за намазване на тавата и фокачата

за гарниране:
400 г картофи
80 г сирене „Моцарела“
80 мл зехтин
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Фокача с розмарин

Маята се разтваря във водата. Добавят се зехтинът и солта. Сместа се разбърква до пълното разтваряне на маята.


2
Фокача с розмарин 2

Брашното се сипва в подходящ съд и се оформя кладенче. В него се слага сместа с маята. Разбърква се леко с лъжица и след това с ръце се замесва тесто.

 


3
Фокача с розмарин 3

Когато брашното абсорбира течността, се слага върху набрашнен плот и се меси, докато се получи меко тесто. Оставя се да втаса за 30 минути на стайна температура, завито с фолио.


4
Фокача с розмарин 4

След това се разточва така, че да покрие дъното на намаслена тава с диаметър 30 см. Оформя се ръб от 1–2 см по стените на съда. Тестото се оставя да втасва още 1 час и 30 минути, завито с фолио.


5
Фокача с розмарин 5

Картофите се сваряват заедно с обелките. Когато са готови, се обелват и се нарязват на малки кубчета.


6
Фокача с розмарин 6

В тиган се загрява половината от зехтина за гарнирането и се слагат картофите. Температурата трябва да е висока, за да не залепнат за тигана. Пържат се до получаването на златиста коричка. Овкусяват се с половината листа розмарин – нарязани наситно, сол и черен пипер.


7
Фокача с розмарин 7

Картофите се прехвърлят върху хартия за печене, за да изстинат.


8
Фокача с розмарин 8

Във втасалото тесто се правят вдлъбнатини с пръсти и се залива с останалия зехтин.


9
Фокача с розмарин 9

Разпределят се картофите, останалите листа розмарин – нарязани наситно и се настъргва моцарела. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна около 15 минути.


10
Фокача с розмарин 10

След като се извади от фурната, ръбът на фокачата се намазва със зехтин. Нарязва се на триъгълни парчета и се сервира.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: