Домашен пълнозърнест хляб

Лесен за приготвяне, изключително здравословен и много, много вкусен
Източник: Бон Апети
Дата: 13.05.2011
Домашен пълнозърнест хляб
 
Необходими продукти:
200 г ръжено брашно
100 г брашно от лимец
100 г семена микс (тиквено, ленено, сусамово, маково)
400 г кисело мляко
1 с. л. зехтин
1 ч. л. сода бикарбонат
1 с. л. самардала
1 ч. л. чесън на прах



Начин на приготвяне:
1
Домашен пълнозърнест хляб

В купа се смесват двете брашна, прибавят се всички семена и самардалата.


2
Домашен пълнозърнест хляб 2

Содата се гаси в част от киселото мляко и когато сместа шупне, се прибавя в купата при брашната. 

 


3
Домашен пълнозърнест хляб 3

Изсипва се и останалото млякото и хубаво се разбърква, докато се получи хомогенна смес.


4
Домашен пълнозърнест хляб 4

Наливат се 2–3 с. л. вода и се бърка, докато се получи лепкаво тесто. Прибавя се и чесънът на прах и отново се разбърква. 


5
Домашен пълнозърнест хляб 5

Сместа се изсипва в намазана със зехтин форма за печене. Пече се 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 


6
Домашен пълнозърнест хляб 6

Готовият хляб се изважда върху решетка, за да изстине. Гарнира се с гуакамолето.


Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2022
Интересна рецепта, ще я пробвам! Добре изглежда хлебчето!
8.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2022
Здравейте, Мария – разбира се, че може да се добави сол. Здравейте, Еклер – заменете брашното от лимец с пълнозърнесто брашно. Поздрави от нас!
7.
Изпрати
лично съобщение

20.02.2022
Здравейте! С какво може да се замени брашното от лимец?
6.
Изпрати
лично съобщение

22.03.2019
Може ли да се добави сол ?
5.
Изпрати
лично съобщение

01.02.2016
Не, Мария, не е заради брашното, явно хлябът е имал нужда от още печене. Този хляб по принцип става „сочен“, не е пръхкав като белия хляб, приготвен с мая, а прилича на немския хляб , който се продава вакуумиран и нарязан в големите супермаркети.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: