Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци

Източник: Бон Апети
Дата: 07.01.2005
Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци
 
Необходими продукти:
1/2 ч. л. куркума
черен пипер на вкус
олио за пържене
200 мл ябълков оцет
3 с. л. захар
2-3 с. л. кетчуп
3 резена джинджифил
няколко капки соев сос
7-8 кубчета лед
100-150 мл студена вода
100-150 г брашно
100 г нишесте
1 яйце
1 лаврак
1 тиквичка
лимонов сок на вкус
черен пипер на вкус
олио за пържене
оризово фиде за декорация
1 стрък пресен лук за декорация
50 г ориз Басмати
300-400 г китайски зеленчуков микс
3-4 скилидки чесън
1 люта червена чушка
2-3 с. л. соев сос


Начин на приготвяне:
1
Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци
Рибата се филетира, като главата и перките се отстраняват. Филетата се нарязват на ивици.
2
Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци 2
С белачка се обелват ивици от кората на тиквичката. Всяка ивица се поставя върху парче риба и заедно се нанизват на шишчета. Поръсват се с черен пипер и сол и се поливат с лимоновия сок.
3
Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци 3
Кубчетата лед за темпурата се натрошават и се изсипват в купа. Налива се студена вода. Добавят се брашното, нишестето, солта и яйцето, като се разбърква с тел.
4
Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци 4
Шишчетата се панират, като всяко шишче се потапя в темпурата, изважда се, добре се отцежда и се потапя в обилно количество, загрято олио. Изваждат се върху салфетка.
5
Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци 5
Оризът се сварява. Преди да е напълно готов, се ароматизира с куркума, черен пипер и сол. Прецежда се и се изплаква със студена вода.
6
Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци 6
Наситнените скилидки чесън и разполовената люта червена чушка се запържват в предварително загрято олио за 1-2 минути. Добавя се китайският микс, полива се със соевия сос и след 3-4 минути се сипва оризът. Разбърква се добре.
7
Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци 7
Сладко-киселият сос се приготвя, като захарта се карамелизира в малка тенджерка заедно с резените джинджифил. Наливат се оцетът и кетчупът. Разбърква се добре и се оставя на котлона. В края се налива соевият сос.
8
Фритиран лаврак в темпура върху дует на ориз и зеленчуци 8
Сервира се, като оризът се изсипва в метален пръстен, след това пръстенът се отстранява, върху ориза се поставя по едно шишче и се полива със сладко-киселия сос. Декорира се със запържено оризово фиде и стръкове пресен лук.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: