Гелин татлии

Сочни, сладки хапки с ароматна, орехова плънка
Източник: Бон Апети
Дата: 05.01.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г брашно
115 г краве масло (на стайна температура)
140 г орехи
125 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
кората от 1 лимон

за сиропа:
450 г захар
400 мл вода
1 с. л. лимонов сок
1 ванилия


Начин на приготвяне:
1
Гелин татлии
Маслото, олиото и прясното мляко се разбъркват в купа.
2
Гелин татлии 2
В друга купа се смесват брашното и бакпулверът. Прибавят се течните съставки и се замесва меко тесто.
3
Гелин татлии 3
Орехите се накълцват и се смесват с канелата и настърганата лимонова кора.
4
Гелин татлии 4
Тестото се нарязва на 22 парчета.
5
Гелин татлии 5
Всяко парче тесто се изтънява с ръце.
6
Гелин татлии 6
В центъра се слага малко от плънката, дългите краищата се събират в средата и леко се прищипват.
7
Гелин татлии 7
Татлиите се подреждат една до друга в тава с незалепващо покритие. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до златисто – около 20 минути.
8
Гелин татлии 8
Захарта и водата се смесват в касерола, кипва се и когато захарта се разтвори, се прибавят лимоновият сок и ванилията.
9
Гелин татлии 9
Съдът се дърпа от котлона. Охладените татлии се заливат с горещия сироп.
10
Гелин татлии 10
Оставят се да се напоят поне за 4 часа.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2015
Страхотни са! Бързи и лесни :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: