Хърватски козунак (пинца)

Великденският хърватски хляб, познат като „пинца“ или „сирница“ е традиционен техен козунак, който се прави по време на Великденските празници. Интересното при пинца е, че тестото не е меко и еластично, както при нашите козунаци. Получава се малко по-твърдо, а към него няма никаква плънка, както в нашите има стафиди, например. Хърватската пинца е с аромат на ванилия, лимонова и портокалова кора.
Източник: Бон Апети
Дата: 04.05.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г брашно
170 г захар
150 г краве масло (със стайна температура)
90 г заквасена сметана
50 г захаросани плодове
40 г стафиди
150 мл топло прясно мляко (+ за мазане)
40 мл ром
3 яйца
2 жълтъка
1 кубче прясна мая (42 г)
1 с. л. бурбонска ванилова захар
кората от 1 портокал
кората от 1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Хърватски козунак (пинца)
Стафидите се накисват в рома.
2
Хърватски козунак (пинца) 2
Брашното се смесва със захарта и бурбонската ванилова захар.
3
Хърватски козунак (пинца) 3
Добавят се разтворената в млякото мая, сметаната, яйцата, единият жълтък, настърганите цитрусови кори, захаросаните плодове и отцедените стафиди.
4
Хърватски козунак (пинца) 4
Замесва се тесто и се оставя да втаса. Размесва се с маслото и се оставя да втаса повторно.
5
Хърватски козунак (пинца) 5
След това се разделя на 5 топки и отново се оставя да втаса.
6
Хърватски козунак (пинца) 6
Топките се цепват на кръст и се мажат с разбит с мляко жълтък. След около 10 минути се слагат в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се пекат около 30 минути.
7
Хърватски козунак (пинца) 7
Докато са още горещи, готовите козунаци се мажат отново с мляко и жълтък и се поръсват със захар.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2016
Вкусен и нетрадиционен козунак.
4.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2016
Рецептата е страхотна и резултата също :)
3.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2016
Много хубава рецепта, единствените ми забележки са че тестото не е достатъчно сладко и на конци (като истине), по скоро е като хляб, отколкото като козунак!
2.
Изпрати
лично съобщение

01.05.2016
Много , наистина много вкусен козуначета
1.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2016
Много, много вкусни козуначета :)))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: