Хвърчаща баба

Леко и ефирно суфле, залято със сос с вкус на кафе
Източник: Бон Апети
Дата: 23.03.2025

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
5 яйца (на стайна температура)
400 мл прясно мляко
190 г захар
6 с. л. брашно
1 ванилия
1 с. л. инстантно кафе
1 ч. л. канела
25 г краве масло (+ за намазване)


Начин на приготвяне:
1
Хвърчаща баба
Белтъците на яйцата се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг със 140 г от захарта.
2
Хвърчаща баба 2
Към тях внимателно се слагат 5 с. л. от брашното и ванилията, и леко се разбърква.
3
Хвърчаща баба 3
Сместа с белтъците се разпределя в намаслени формички за печене, като не трябва да има въздух.
4
Хвърчаща баба 4
Отгоре се заравнява с нож.
5
Хвърчаща баба 5
По края на формичките с пръст се прави улей.
6
Хвърчаща баба 6
Пече се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 10 минути.
7
Хвърчаща баба 7
Останалата захар се карамелизира.
8
Хвърчаща баба 8
Залива се с млякото и се бърка, докато захарта се разтвори напълно.
9
Хвърчаща баба 9
Жълтъците се разбиват с останалото брашно.
10
Хвърчаща баба 10
Темперират се с горещото мляко и се наливат в съда при карамела.
11
Хвърчаща баба 11
Прибавят се кафето и канелата и полученият сос се готви на слаб огън, докато се уплътни. Дърпа се от котлона, добавя се маслото и се разбърква.

12
Хвърчаща баба 12
Суфлето се поднася със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

04.04.2025
Здравейте, благодаря за отговора и подробните насоки.
4.
Изпрати
лично съобщение

04.04.2025
Здравейте Велина, формичките са с диаметър около 7-8 см. и височина около 5-6 см. Сгъстяването на сосът е около 20 мин., но зависи от силата на огъня:) Количеството е малко повече от бабките, но идеята е да се използват всички останали жълтъци, като останалия сос може да ползвате за друг сладкиш, да се хапне само като крем или да полеете бабките повечко. Ако искате, следващия път направете сосът с половината необходими продукти. Поздрави от нас.
3.
Изпрати
лично съобщение

03.04.2025
Леки облаци с карамелено-кафеен сос, които не са твърде сладки - божествена, ефира и нежна! Благодаря за тази идея! Обаче имам нужда от няколко дребни уточнения: не ми става ясно какъв е размера на формите; също - сосът ми се сгъсти много бавно и като че ли количеството му е доста повече отколкото бабки се получиха. Може ли да уточните за колко време се сгъстява? Това са незначителни уточнения, самият десерт е чуден!
2.
Изпрати
лично съобщение

14.01.2015
супер стана!
1.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2015
Това е супер оригинално суфле
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: