Сарми с лапад

Българска кулинарна класика
Източник: Бон Апети
Дата: 24.04.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
50 листа лапад (около 4 връзки)
150 г бисерен ориз
60 мл олио
1 връзка пресен лук
1/2 връзка пресен чесън
1 голям морков
500 г смляно месо (телешко 60%, свинско 40%)
100 г зелени маслини без костилки
1/2 ч. л. червен пипер
1 лимон
сол и черен пипер на вкус

за соса:
400 г кисело мляко
1 връзка копър
3 стръка пресен чесън
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Сарми с лапад
Лападът се попарва в подсолена вряща вода.
2
Сарми с лапад 2
След това се охлажда в леденостудена вода.
3
Сарми с лапад 3
Лукът се реже наситно, морковът се настъргва, а маслините се нарязват на шайби. Морковът и лукът се запържват в 30 мл от олиото, добавя се и наситненият чесън.
4
Сарми с лапад 4
Сипва се оризът и се пържи, докато стане стъклен.
5
Сарми с лапад 5
Наливат се около 200 мл вода.
6
Сарми с лапад 6
Щом течността се абсорбира, съдът се дърпа от котлона и се прибавя каймата.
7
Сарми с лапад 7
Слагат се и маслините и се разбърква.
8
Сарми с лапад 8
Овкусява се със сол, черен, червен пипер и настърганата лимонова кора.
9
Сарми с лапад 9
Навиват се сарми.
10
Сарми с лапад 10
Подреждат се в тенджера.
11
Сарми с лапад 11
Варят се 40 минути под капак, залети с 500 мл вода, сока от лимона и останалото олио.
12
Сарми с лапад 12
Сосът се приготвя като киселото мляко се смесва с наситнените чесън и копър и се овкусява със сол.
13
Сарми с лапад 13
Сармите се поднасят със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2014
Сармичките станаха бижу. Единствено трябва да се внимава с попарването на лапада, защото листата, които са най-отдолу има опасност да де разварят и съответно да са негодни за употреба. Дерзайте, защото лападът е невероятно нежен и според мен е по- вкусен от стандартните лозови сарми. Поздравления на Лора и Стоян!
5.
Изпрати
лично съобщение

25.04.2014
Попарването на лапада трябва да е много кратко, аз сбърках и се наложи да ходя за нов лапад ! :-) Но от \"сбъркания\" лапад стана прекрасна чорба.
4.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2014
Здравейте.Това е любимата рецепта на семейството ми,но без маслините.Ще видим какъв е резултата с новата добавка.
3.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2014
Аз слагам и орехи ! Стават много вкусни !
2.
Изпрати
лично съобщение

25.04.2014
Не сложих маслини, но вместо олио ползвах зехтин. Вместо отделен сос при варенето във водата в която варих сърмите прибавих няколко с.л. сметана , чеснов прах, черен пипер,сол,струйка зехтин, сол, и 5 мин. преди да сваля от огъня 1 ч.л натурално нишесте разтворено във вода за сгъстяване. Сърмите станаха ФАНТАСТИЧНИ !
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: