Медена торта

Дата: 04.01.2015
Източник: Силвия Маркова
ТИТЛА: Експериментатор
Медена торта
 
Необходими продукти:
за блата:
3 яйца
150 г захар
3 с. л. мед
1 и 1/2 ч. л. сода бикарбонат
50 мл прясно мляко
600-700 г брашно
2 ч. л. канела
за крема:
1 л прясно мляко
8 с. л. захар
2 с. л. мед
3 жълтъка
6 с.л. брашно
1 ванилия
50 мл уиски
300 г краве масло
100 г пудра захар
за глазурата:
200 г натурален шоколад
50 г краве масло
1 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне:
1
Медена тортаРазбиват се с тел яйцата и захарта, добавят се към млякото, медът, содата, канелата и разтопеното масло. Сместа се изсипва в касерола и се вари на котлон, като непрекъснато се бърка. Щом започне да придобива карамелен цвят, се оставя да се охлади. С охладената смес и брашното се замесва меко тесто, което се разделя на 6 топки. Разточват се на еднакви по големина блата, с дебелина 3-4 см.
2
Медена торта 2Блатовете се пекат за около 7 минути, върху хартия за печене, в предварително загрята на 200 градуса фурна.
3
Медена торта 3Още топли, блатовете се изрязват по формата, в която ще се подреждат.
4
Медена торта 4Кремът се приготвя като от млякото се отделят 300 мл, а останалото мляко (700 мл) се загрява със захарта и меда.
Брашното, жълтъците, ванилията и уискито се разбиват с отделеното мляко, прибавят се към врящото мляко и се вари, до сгъстяване, при непрекъснато бъркане.
Готовият млечен крем се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя да изстине.
5
Медена торта 5Маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем.
6
Медена торта 6Млечният и масленият крем се смесват при непрекъснато бъркане.
7
Медена торта 7Сглобяваме тортата, като редим последователно блат и крем, докато свършат блатовете. Завършваме с крем. Оставяме за 2-3 часа на стайна температура, блатовете да поемат от крема, след което - поне още 2 часа в хладилник. За глазурата на водна баня се разтопява шоколадът, заедно с маслото и захарта. Охладената торта (която сме извадили от формата) се залива с глазурата, докато е още топла.
8
Медена торта 8Завършваме с украса по желание и според случая.
Освен с кафе, тортата е много подходяща да се консумира и с пенливо вино.
Наздраве!
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

28.01.2015
за блата, пише да се добави масло а не е описано колко!! Понеже за блата се използват само жълтъците, за да не изхвърлям белтъците ги разбих на сняг с 50 гр пудра захар и най накрая ги добавих към крема като бърках с дървена лъжица. Получи се много пухкав и хубав крем.
2.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2015
За блата се използва и 50гр. разтопено масло.
1.
Изпрати
лично съобщение

22.02.2015
Много сполучлива рецепта, единствено не става ясно колко е маслото в продуктите за блатовете, аз лично сложих 50 гр и се получи идеално.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


189 ДУШИ ОНЛАЙН
G. коментира рецептата Картофена фритата
G. коментира рецептата Печени картофи по провансалски
G. коментира рецептата Тиквички ала пармиджана
Мира Годинячка коментира рецептата Морковен чийзкейк
Мария Глухчева се регистрира в сайта.
Мария коментира рецептата Сладкиш „Негърче“
Мария се регистрира в сайта.
Десислава се регистрира в сайта.
Славина Видева се регистрира в сайта.
мариела коментира рецептата Йоркширски пудинг с билки
Милка Рукова се регистрира в сайта.
Ралица И. Косева се регистрира в сайта.
Maggie Madzharova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта