Калмари по градинарски

Източник: Бон Апети
Дата: 21.05.2004
Калмари по градинарски
 
Необходими продукти:
800 г почистени калмари
4 с. л. зехтин
2–3 с. л. соев сос
2 домата
1 щипка захар
олио за печене
1 патладжан
1 тиквичка
3–4 с. л. зехтин
1 стрък чесън
1 червена чушка
1/2 ч. л. сух босилек
1 връзка киселец


Начин на приготвяне:
1
Калмари по градинарски
Доматите се почистват и се нарязват на четвъртинки. Слагат се в тава, осоляват се, добавя се захарта и се поливат с олиото. Пекат се около 10 минути при температура 200–220 градуса, след това се обелват.
2
Калмари по градинарски 2
Патладжанът се нарязва на филии, осолява се и се поставя в подходящ за отцеждане съд. Оставя се за 10 минути, за да се отдели горчивият сос, след това се нарязва на полумесеци. Тиквичката се реже на ивици и заедно с патладжана се пържат 5–6 минути в 1–2 с. л. силно загрят зехтин.
3
Калмари по градинарски 3
Секунди преди запържените зеленчуци да се отстранят от котлона, при тях се слагат нарязаните надребно чесън и чушка и се поръсват с босилека и солта.
4
Калмари по градинарски 4
Тиганът се маха от котлона, прибавят се изпечените и почистени от люспите домати и се оставят да изстинат. Изчистеният киселец се накъсва и се полива с 2 с. л. зехтин.
5
Калмари по градинарски 5
Калмарите се нарязват на кръгчета и се пържат 2–3 минути в сгорещения зехтин. Овкусяват се със соевия сос и продължават да се пържат още 2–3 минути.
6
Калмари по градинарски 6
Ястието се сервира, като в чиния се поставя киселецът, покрива се със зеленчуците, а отстрани се подреждат калмарите.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: