Картофена изненада с гъши дроб

Стефан Иванов приготвя гъши дроб по непозната в България технология
Източник: Бон Апети
Дата: 16.03.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 гъши дроб
1/2 л прясно мляко
1 щипка черен пипер
1 щипка хималайска сол
1 щипка захар
1 щипка сол
1 праскова от компот
20-30 г масло
30 мл балсамов оцет
30 г захар
1 картоф
олио или зехтин за намазване



Начин на приготвяне:
1
Картофена изненада с гъши дроб
Дробът се накисва в прясно мляко и се оставя да престои 1 денонощие.
2
Картофена изненада с гъши дроб 2
След това се подсушава, ципите и главната вена се отстраняват. Поръсва се със сол, захар, черен пипер и розова сол.
3
Картофена изненада с гъши дроб 3
Увива се плътно в домакинско фолио (въздухът трябва да се изкара добре) и се оставя да се маринова още 24 часа.
4
Картофена изненада с гъши дроб 4
След това дробът се изважда от фолиото и се завива в тензух като бонбон (трябва да е стегнат много добре). Потапя се за 90 секунди в загрята до температура 90 градуса вода. След това се изважда, развързва се, отново се увива стегнато и се оставя да престои още 24 часа в хладилник.
5
Картофена изненада с гъши дроб 5
Картофът се обелва и се нарязва на тънки филийки. Дъното на тава се намазнява със зехтин, покрива се с хартия за печене и отгоре се нареждат картофените филийки, като леко се припокриват една друга.
6
Картофена изненада с гъши дроб 6
Картофите се поръсват със сол, намазват се с олио или зехтин и се пекат около 45 минути в предварително загрята на 80 градуса фурна. Чипсът трябва да стане златист и хрупкав.
7
Картофена изненада с гъши дроб 7
В тенджера се налива 1/2 ч. ч. вода, слагат се прасковите и се варят, докато омекнат. След това се поставят в блендер, добавя се маслото и се пюрират. Полученото пюре се прецежда.
8
Картофена изненада с гъши дроб 8
Балсамовият оцет се налива в тенджера, сипва се захарта и се загрява, докато течността се редуцира.
9
Картофена изненада с гъши дроб 9
Гъшият дроб се нарязва на филийки. Взимат се две филийки, между тях се слага от чипса и се поставя вертикално в чинията. Горната част на чипса се намазва с балсамовата глазура, отстрани се сипва от соса и предястието е готово за сервиране.
10
Картофена изненада с гъши дроб 10
Парчетата гъши дроб може да се предложат и пържени - слагат се в предварително загрят тиган и се запържват по 30-40 секунди от всяка страна.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: