Каталунски крем с череши

Лек, изключително вкусен, с аромат на коняк, ванилия и канела
Източник: Бон Апети
Дата: 14.06.2011
Каталунски крем с череши
 
Необходими продукти:
500 мл прясно мляко
4 яйца
250 г захар
50 г царевично нишесте
300 г череши
1 портокал
30 мл коняк
1 пръчка канела
1/2 шушулка ванилия


Начин на приготвяне:
1
Каталунски крем с череши

400 мл от млякото се сипват в касерола и се слага на котлона да заври. Прибавят се канелата, ванилията и настъргана портокалова кора.


2
Каталунски крем с череши 2

Нишестето се слага в купа и се разбърква с останалото мляко.


3
Каталунски крем с череши 3

Жълтъците се отделят от белтъците и се добавят при нишестето. Разбива се добре, сипват се 150 г от захарта и отново се разбърква.


4
Каталунски крем с череши 4

Когато млякото заври се сипва на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към сместа с жълтъците. Прецежда се и се връща на огъня. Бърка се до сгъстяване на крема.


5
Каталунски крем с череши 5

Черешите се разполовяват и костилките се отстраняват. Слагат се в тиган с 50 г от захарта и се карамелизират. Когато сосът се сгъсти леко, се налива конякът. Съдът се дърпа от огъня и черешите се оставят да изстинат.


6
Каталунски крем с череши 6

На дъното на прозрачни купички се слагат черешите.


7
Каталунски крем с череши 7

Отгоре се залива с крема и купичките се прибират в хладилника за 1 час, да се охладят.


8
Каталунски крем с череши 8

След това кремът се поръсва с останалите 50 г захар. Купичките се слагат в тава със студена вода и се запича на най-високата степен на фурната (предварително загрята), само на горен реотан, за около 5 минути. Когато кремът хване хрупкава коричка, се изважда и се поднася веднага.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

11.11.2013
откакто го направих за първи път - стана любимият на семейството ни :-)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Нетърпеливите момчета понякога пропускат десерта...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: