Кейк с грейпфрут

Източник: Бон Апети
Дата: 10.02.2004
Кейк с грейпфрут
 
Необходими продукти:
5 яйца
1 щипка лимонтузу
2 ч. ч. брашно
150 г захар
1 грейпфрут
1 с. л. бакпулвер
50 мл олио
1-2 щипки сол

за глазурата:
2 белтъка
3-4 с. л. сок от грейпфрут
1 1/2 ч. ч. захар
2 капки сладкарски оцветител
3-4 капки ванилова есенция
2 ч. л. глюкоза
резени грейпфрут за гарниране


Начин на приготвяне:
1
Кейк с грейпфрут
В купа се смесват брашното, бакпулверът и солта и се разбъркват.
2
Кейк с грейпфрут 2
Жълтъците се отделят от белтъците и към тях се слага 3/4 от захарта. Разбива се с тел, докато захарта се поеме от жълтъците, сипва се олиото и се разбърква. Наливат се 50 мл вода и отново се разбърква. Сипва се около 50 мл сок от изцедения грейпфрут и се бърка, докато се хомогенизира.
3
Кейк с грейпфрут 3
При смесеното с другите сухи съставки брашно се излива жълтъчната смес. Разбърква се в една посока, докато се образува тесто.
4
Кейк с грейпфрут 4
Белтъците се разбиват с останалото количество захар, сипва се лимонтузуто и разбиването продължава, така че белтъкът да не стане на сняг. Белтъчната смес се изсипва при тестото и внимателно се разбърква в една посока.
5
Кейк с грейпфрут 5
Тава за печене се покрива с готварска хартия, намаслява се и дъното й се покрива с тестото. Пече се при температура 180 градуса 20-30 минути (до зачервяване), изважда се от фурната и се оставя да се охлади в тавата.
6
Кейк с грейпфрут 6
Белтъците, захарта и глюкозата за глазурата се смесват в кипичка. Купичката се поставя в малка тенджера с кипнала вода, така че водата да не достига дъното й. Сместа се разбива с миксер 7-8 минути, добавят се сокът от грейпфрут, оцветителят и ваниловата есенция и се разбива още 2-3 минути.
7
Кейк с грейпфрут 7
Блатът се намазва с готовия крем и се покрива с резени грейпфрут.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


229 ДУШИ ОНЛАЙН
Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: