Класическо тирамису

Дата: 06.02.2012
Източник: Бон Апети
Класическо тирамису
 
Необходими продукти:
за сос „Сабайон”:
3 жълтъка
3 с. л. захар
1/4 ч. ч. марсала
1 ванилия
1/2 ч. л. настъргана кора от лимон
за сладкарския крем:
2 жълтъка
1/4 ч. ч. захар
3/4 ч. ч. прясно мляко
1 с. л. брашно
1 ч. л. настъргана кора от лимон
1 ванилия
за битата сметана:
1 ч. ч. готварска животинска сметана
1/4 ч. ч. захар
1 ванилия
за сглобяване на десерта:
36 бишкоти
1/3 ч. ч. сирене „Маскарпоне”
1/2 ч. ч. захар
2 ч. ч. топло кафе „Еспресо”
1 ч. л. екстракт от ром
2 с. л. какао
 

Начин на приготвяне:
1
Класическо тирамису
Всички продукти за сос „Сабайон” се слагат в купа и се разбъркват. Купата се слага в друг съд с вода и сосът се вари на водна баня, като се разбива с миксер, докато се сгъсти.


2
Класическо тирамису 2
После се пресипва в друг съд, завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя за 4 часа в хладилник.


3
Класическо тирамису 3
Захарта за сладкарския крем се сипва в купа и към нея се добавят брашното, кората от лимон, ванилията, жълтъците и млякото.


4
Класическо тирамису 4
Разбърква се и сместа се слага в съд с дебело дъно на котлона. Оставя се на слаб огън докато се сгъсти, при непрекъснато бъркане. После се покрива с фолио и се прибира в хладилник за 4 часа.


5
Класическо тирамису 5
Продуктите за битата сметана се смесват в купа и се разбиват с миксер.


6
Класическо тирамису 6
Когато кремовете се охладят, се подготвя сместа за напояване на бишкотите. Смесват се топлото кафе, рома и захарта и се разбърква до разтопяване на захарта.


7
Класическо тирамису 7
Сиренето „Маскарпоне” се разбива и към него постепенно се прибавя сос „Сабайон”,  сладкарския крем и битата сметана. Разбърква се внимателно, за да остане крема пухкав.


8
Класическо тирамису 8
Бишкотите се потапят в кафената смес за секунда и после се подреждат една до друга на дъното на правоъгълна форма.

 


9
Класическо тирамису 9
Отгоре се покрива с 1/3 от крема и се слага втори ред бишкоти. Така се подрежда и третия ред като се завършва с крем. Десертът се покрива с фолио и се оставя в хладилник за 1 нощ. Изважда се и се поръсва с какаото. Нарязва се на парчета и се поднася.

 



Съвет: Разпределянето на бишкотите и крема зависи от големината на формата, в която приготвяте десерта. Традиционно се приготвя на три реда, но ако съдът е по-голям, може да бъде и на два.

 


Подобни рецепти:
Коментари (25)
25.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2017
Ето и моя вариант.
24.
Изпрати
лично съобщение

31.03.2017
Това е първата ваша рецепта, от която не съм доволна. Следвах всичко до милиграм и милилитър и накрая \"кремът\" се получи като чорба. Добавих още маскарпоне в опит да го сгъстя - неуспешно. Много съм разочарована и похабих доста продукти и време за тази лоша рецепта
23.
Изпрати
лично съобщение

04.02.2017
Вкуснооо!
22.
Изпрати
лично съобщение

19.02.2016
вкусно
21.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2015
Стана уникално, благодаря за рецептата !
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


237 ДУШИ ОНЛАЙН
Daniela Xristova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта