Коледен туртиер

Традиционна коледна рецепта от Квебек
Източник: Бон Апети
Дата: 13.12.2011
Коледен туртиер
 
Необходими продукти:
за тестото:
350 г брашно
220 г краве масло
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
60 мл студена вода

за плънката:
300 г свинска плешка
200 г телешко месо (плешка, шол)
1 глава лук
3 скилидки чесън
150 г гъби
1 стрък селари
1 ч. ч. хлебни трохи
2 ч. ч. телешки бульон
1/2 връзка магданоз
1/4 ч. л. смлян карамфил
1/2 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус
3 с. л. олио
1 разбито яйце за намазване



Начин на приготвяне:
1
Коледен туртиер

В кухненски робот се смесват брашното, солта, захарта и маслото и се разбива за кратко. Налива се водата (ако е необходимо се налива още) и отново се разбива, докато се получи топка тесто. То се разделя на 2 части и се оставя в хладилник да почине за 1 час, покрито с фолио за свежо съхранение.


2
Коледен туртиер  2

Месото се нарязва на кубчета. Прехвърля се в тиган и се сотира, докато стане златисто. Към него се прибавят лука, чесъна и селарито, нарязани наситно. Посолява се и се оставя зеленчуците да омекнат.


3
Коледен туртиер  3

Прибавят се и гъбите, нарязани наедро. Всичко се задушава хубаво. Налива се бульона и се оставя да къкри на слаб огън за около 30 минути или докато остане много малко течност.


4
Коледен туртиер  4

Прибавят се хлебните трохи и се овкусява с подправките. Плънката се оставя да изстине хубаво.


5
Коледен туртиер  5

От едната топка тесто се разточва кора с диаметър, по-голям диаметър от този на тавата, така че да прилепне и към стените й.


6
Коледен туртиер  6

Сипва се плънката и се разпределя добре с лъжица.


7
Коледен туртиер  7

Разточва се другата кора и от нея се изрязват три елхички. Те се залепват върху тестото, така, че да се получи украса. Отворите позволяват на тестото да диша по време на печенето. С втората кора се покрива плънката, така че да затвори хубаво ястието.

 


8
Коледен туртиер  8

Отгоре се намазава с разбито с малко вода яйце. Пече се в загрята на 190 градуса фурна за 40–45 минути.

 

 


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

18.05.2017
Наистина е хубав,живея в Канада/ провинция Квебек/ и наистина е много се готви.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
страхотен стана,благодаря за хубавата рецепта
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: