Копривено руло със сух таратор

Съвременна българска кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 03.04.2008

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г коприва
100 г брашно
2 яйца
1-1 1/2 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. бакпулвер
сол и олио
300-400 г цедено кисело мляко
1 краставица
1 стрък чесън
3-4 стръка копър
2-3 с. л. олио
1 ч. л. ябълков оцет
1 ч. л. орехово олио
2-3 щипки девесил
100 г орехови ядки
сирене за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Копривено руло със сух таратор
Копривата се бланшира за 1-2 минути в кипнала подсолена вода с олио, след което се охлажда със студена вода.
2
Копривено руло със сух таратор 2
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг с помощта на миксер.
3
Копривено руло със сух таратор 3
Отцедената коприва се слага в кухненски робот и се пасира, като постепенно се добавя киселото мляко.
4
Копривено руло със сух таратор 4
Жълтъците се разбиват с помощта на тел, като бавно се сипва копривената смес.
5
Копривено руло със сух таратор 5
Прибавят се пресятото заедно с бакпулвера брашно и белтъците и се разбърква.
6
Копривено руло със сух таратор 6
Получената смес се разпределя върху хартия за печене в тава и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
7
Копривено руло със сух таратор 7
Изпечената платка се поставя върху поръсена с морска сол кухненска кърпа. Оставя се малко да се охлади и се отделя от хартията, като с помощта на кърпата се навива на руло.
8
Копривено руло със сух таратор 8
Обелената краставица и чесънът се нарязват наситно и се смесват с цеденото кисело мляко. Добавят се двата вида олио, солта, оцетът, девесилът и наситненият копър и се омесват.
9
Копривено руло със сух таратор 9
Навитото в кърпа руло се развива и се намазва със сухия таратор. В двата му края се поръсват ленти от смлените орехи и отново се навива на руло.
10
Копривено руло със сух таратор 10
Преди поднасяне се поръсва с настъргано сирене.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

21.07.2019
Това представлява от вътре.
1.
Изпрати
лично съобщение

21.07.2019
Хареса ми. Добре ще е да се казва размера на тавата и колко време се пече, защото плънката ми дойде малко дебела. А и колко се ръси сол, защото няма грам в самото тесто.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: