Кюфтета със сос

Уютна домашна храна
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 02.10.2024
Кюфтета със сос
Кюфтета със сос
Кюфтета със сос
 
Необходими продукти:
за кюфетата:
500 г мляно телешко месо
1 съвсем малка глава лук (настъргана на дребно)
3 с.л. ориз
½ ч.л. сушена чубрица (фино стрита)
млян пипер меланж на вкус
сол (фино смляна морска) на вкус

за соса:
1 глава лук (60 г, нарязана на дребно)
1 голям морков (140 г, настърган на дребно)
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
млян пипер меланж на вкус
сол (фино смляна морска) на вкус
1 дафинов лист
250 мл телешки бульон
4 с.л. олио
2 с.л. масло
3 с.л. брашно + малко за овалване на кюфтетата

за картофеното пюре
1 кг картофи
2 с.л. масло
200 мл прясно мляко
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Мляното месо сложих в купа, посолих, поръсих с мления пипер меланж и с чубрицата. Добавих настъргания лук и измития и отцеден ориз и с ръка омесих сместа за 2 минути.
2
Мляното месо сложих в купа, посолих, поръсих с пипера меланж и чубрицата. Добавих настъргания лук и измития и отцеден ориз и с ръка омесих сместа за 2 минути. Съда покрих с фолио за свежо съхранение и прибрах в хладилника.
3
В касерола загрях 800 мл вода.
4
В тенджера загрях 3 с.л. олио и 1 с.л. масло и прибавих лука и моркова, като ги посолих. Когато омекнаха и морковът отдели апетитния си цвят, добавих доматеното пюре и червения пипер.
5
Разбърках и след 10-ина секунди полях с телешкия бульон и с цялата гореща вода. Разбърках и оставих да заври.
6
През това време оформих средно големи кюфтета, които овалях в брашно и сложих във врящия бульон.
7
Добавих дафиновия лист, сол на вкус и млян пипер меланж и готвих под леко открехнат капак на 4 от 6 степени на моята печка, за около 25 минути или до видима готовност на кюфтетата и сваряване на ориза в тях.
8
В малък съд загрях 1 с.л. масло и 1 с.л. олио и добавих трите супени лъжици брашно, които бяха пълни, но без връх. Разбърках бързо с кухненска бъркалка и когато доби златист загар, започнах да добавям от бульона на ястието. Добавих на няколко пъти, до получаване на рядка каша.
9
Изсипах я в тенджерата с кюфтетата и оставих ястието да поври още 4-5 минути, след което го отстраних от котлона.
10
Междувременно приготвих картофеното пюре. Обелените и нарязани на едро картофи сварих в подсолена вода до пълно омекване. Намачках ги с уреда с дупки за целта, посолих на вкус, прибавих маслото и топлото прясно мляко. Разбърках добре, до получаване на пухкаво и гладко пюре. В никакъв случай не трябва да се използва пасатор, защото ще получите пюре с текстура на лепило! Оставих пюрето леко да изстине и стегне, за да мога да оформя малки топки, с помощта на лъжица за сладолед.
11
В чинията сложих три топки пюре, след това кюфтета и ги полях със сос.


Добър апетит!

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


110 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Мексиканска фритата
Vikichu26 се регистрира в сайта.
Ради се регистрира в сайта.
Mina Mihaylovska се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: